Afbeelding
Advertentie

Logopedie: de oplossing voor speenzuigen

Algemeen

Het zuigen op een speen maakt een baby rustiger. Baby's hebben nu eenmaal zuigbehoefte. Ze krijgen dan ook vaak een speen aangeboden als ze huilen of onrustig zijn. Het is heel normaal om tot een bepaalde leeftijd op een fopspeen te zuigen. Maar het is ook belangrijk om het speenzuigen vroegtijdig af te leren in verband met nadelige gevolgen. Dit geldt ook voor duim- en vingerzuigen. Een paar effectieve tips voor dat afleren vind je in dit artikel. Als het dan nog niet lukt,  is logopedie de oplossing. 

Gehecht aan de speen
Hoe vroeger je begint met het afleren hoe meer kans op succes, het liefst voor het tweede jaar al. Langdurig speengebruik wordt al snel een gewoonte. Kinderen kunnen erg gehecht zijn aan hun speen. Ze voelen zich ook veilig. Het afleren is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Een goed plan van aanpak helpt over het algemeen erg goed bij het afleren van speenzuigen. Het beste is om deze stappen snel achter elkaar door te zetten. Als het afbouwen te lang duurt, wordt het vaak weer moeilijk voor een kind.

Stoppen met speenzuigen
Zoek een goed moment uit om te starten, bijvoorbeeld in een rustige periode. Bereid dit moment voor door een gesprekje met je kind te voeren waarin je uitlegt dat het beter is om te stoppen met speenzuigen. Voor veel kinderen werkt zo'n gesprekje beter dan acuut te stoppen. Bij het afbouwen is het belangrijk om aan je kind duidelijk te maken wanneer hij of zij nog wel een speentje mag. Met goede argumenten maak je het voor een kind makkelijker  om afscheid te nemen van de speen. Bedenk vervolgens hoe je de speen definitief weg doet. Je kunt de speen b.v. in de zak van sinterklaas doen, aan de vissen geven of aan een andere baby geven. Is het gelukt om de speen weg te krijgen? Zorg er dan voor dat er geen enkele speen meer in de buurt te vinden is. Maar beloon wel met een vervanging zoals een knuffeltje. Dat kan je kind dan pakken in plaats van de speen. Een andere passende beloning is natuurlijk ook goed.

Gevolgen
Ook voor duimzuigen en vingerzuigen geldt dat je dit zo snel mogelijk moet proberen af te leren. Begin in ieder geval voor het derde levensjaar want vanaf dan kan het zuigen nadelige gevolgen hebben zoals: scheefgroei van het gebit, slissen, vormverandering van het gehemelte. Kinderen gaan door hun mond ademen en ontwikkelen een slappe mondmotoriek met als gevolg afwijkend slikken. Om dit te voorkomen is vroegtijdige behandeling noodzakelijk. En dit is niet altijd gemakkelijk. Heb je de juiste adviezen opgevolgd, langdurig doorgezet en wil het toch niet lukken? Dan kan de logopedist helpen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant