Afbeelding
Foto: André Verheul

Nieuwe regels terrassen: uitbreiden kan, maar niet onbeperkt

Buurt / wijk

WEESP De gemeenteraad ging woensdag akkoord met nieuwe beleidsregels voor terrassen. In een lijvig document staat wat er wel en niet mag.

Een belangrijk punt is dat er een grens is gesteld aan de uitbreiding van het aantal terrassen. Daarvoor is een lijst opgesteld per deelgebied. 

Die lijst ziet er zo uit: 
- Slijkstraat/Achteromdwarsstraat: nog 2 extra terrassen
- Nieuwstraat tussen Slijkstraat en Grote Plein: nog 1 extra terras
- Nieuwstad tussen Binnenveer en Breedstraat: nog 2 extra terrassen
- Breedstraat/Grote Plein: nog 1 extra terras
- Binnenveer: geen extra terrassen
- Achtergracht tussen Binnenveer en Breedstraat: geen extra terrassen 
- Buitenveer tussen Achtergracht en Singel: geen extra terrassen
- Herengracht tussen Julianastraat en Papelaan: geen extra terrassen
- Rondom de Kom: nog 2 extra terrassen

Die terrassen kunnen er alleen komen als er op die locaties een (nieuwe) horeca-onderneming komt die een terras voor de deur aanvraagt. 

Kom
Het terras dat Wispe wil openen voor de Laurentiuskerk is al meegeteld als bestaand terras. In de raad ontstond discussie om het aantal nieuwe terrassen rond de Kom terug te brengen naar één. Maar daar was geen meerderheid voor.   

Enkele binnenstadbewoners en de horeca lieten voorafgaand aan het raadsdebat hun zorgen blijken. Dat leidde niet tot aanpassingen van het voorstel.

Boven water
Tijdens het debat in de raad ging het wel nog over terrassen op of boven het water. Het college vindt nieuwe terrassen boven het water geen goede ontwikkeling, maar houdt ergens wel de optie open. CDA en PvdA zijn bang dat er daardoor ruimte is voor een terras op de gracht bij De Eendracht (Grote Plein). Deze fracties hebben er geen vertrouwen in dat het college een eventueel verzoek zal afwijzen. Ze stemden daarom tegen het terrassenbeleid.

Evaluatie
De anderen partijen gingen wel akkoord. Wethouder John Vos (WSP) benadrukte dat er na het eerste volle zomerseizoen, dus in de herfst van 2020, een evaluatie volgt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant