Afbeelding
Foto: Pixabay

Jongste Bergers krijgen een eigen spartelstrand

Algemeen

NEDERHORST/WEESP - Waar het in Weesp nog zeker een jaar wachten is op een officiële zwemplek in het buitenwater, komt er in Nederhorst den Berg een spartelstrand.

Het college van B en W van Wijdemeren wil dat spartelstrand realiseren bij de Spiegelplas, achter sporthal De Blijk. Het is een alternatief voor de voormalige spartelvijver, die in 2011 werd gesloten, omdat de zwemwaterkwaliteit niet langer gegarandeerd kon worden.

Het voorstel is om bij het zwemstrand een damwand in het water te plaatsen die zorgt voor een afgesloten en ondiep gedeelte. Door de damwand op een aantal plekken open te laten, is er voldoende doorstroming en dus een betere kwaliteit van het water.

Beheer spartelvijver problematisch
Het besluit van het college volgt op een verzoek van een bewoner van Nederhorst den Berg om de voormalige spartelvijver in het recreatiegebied in ere te herstellen. Dit blijkt niet uitvoerbaar. Het beheer van de spartelvijver was in het verleden problematisch: er hoopte veel slib op, de waterkwaliteit was moeilijk op peil te houden, er groeide riet vanaf de oevers en er trad blauwalg op. Als toezichthouder deed Waternet in 2011 daarom de aanbeveling om de spartelvijver als zwemgelegenheid te sluiten. De gemeente heeft dit advies opgevolgd. Hierna heeft Natuurmonumenten, die beheerder is van het gehele gebied, natuur laten ontwikkelen op deze plek.

Zwemplek voor allerkleinsten
Met dit alternatieve plan van een spartelstrand aan de rand van het recreatiegebied komt het college tegemoet aan de wens van bewoners voor een zwemgedeelte voor de allerkleinsten. Hierbij wordt ook een ligweide voor de ouders gerealiseerd. Natuurmonumenten heeft toegezegd financieel bij te dragen aan het plan. In de komende periode doet de gemeente het voorbereidende onderzoek voor realisatie van het spartelstrand.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant