Afbeelding
Podcast

'Beter uitleg geven als er niets met inspraakreactie is gedaan'

Politiek

WEESP - College van B en W en de gemeenteraad zouden beter moeten uitleggen waarom er niets is gedaan met sommige inspraakreacties of andere suggesties van inwoners. Burgemeester Bas Jan van Bochove ziet op dat punt ruimte voor verbetering, zegt hij in onze podcast De Collegekamer.

"Er zijn altijd mensen die je tekort doet. Of merken dat er met hun inbreng niets of weinig wordt gedaan. Ik vind wel dat we in onze reacties beter moeten opnemen welke inspraak er is geweest en om welke redenen we die niet hebben meegenomen. Daar kunnen we nog wel wel transparanter in zijn."

Niet geluisterd
Met informatieavonden, bewonersenquêtes, participatierondes, presentaties kunnen inwoners er een dagtaak van maken om het lokale bestuur van input te voorzien. Die middelen worden (echt waar) volop ingezet door de gemeente en de gemeenteraad. Toch klagen burgers nog wel eens dat ze zijn overvallen door de gemeenteplannen en dat er niet naar hen geluisterd wordt.

Van Bochove: "Een verklaring kan zijn dat niet iedereen het nieuws en de ontwikkelingen in hun buurt volgen. Een ander punt is: als je heel direct door een actiegroep wordt benaderd over één specifiek onderdeel van een groter plan, dan kan het zijn dat je zegt: o, maar dat onderdeel had ik zo niet meegepikt." 

Botsende belangen
En verder: "De opvatting van de ene burger is soms in het nadeel van de andere burger. Die daar dan weer tegen in het geweer komt. Je moet oppassen dat je het proces dan niet van voor af aan begint. Je zag dat ook bij de discussie over de terrassen. Wij krijgen van inwoners te horen: zorg dat die terrassen wat langer open blijven. Maar van andere inwoners horen we: kunnen die terrassen niet wat eerder sluiten? Het is de taak van de overheid daar conclusies aan te verbinden."

De burgemeester noemt dat 'de valkuil van participatie'.

Beluister hier de podcast: 'Door een aanpassing na inspraak, raken soms andere bewoners ontevreden'

Onze wekelijkse podcast De Collegekamer keert in september terug.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant