Afbeelding
Foto: André Verheul sr.
maanlanding 50 jaar geleden

Hoe de Apollo bijna vast zat onder het viaduct

Algemeen

WEESP Het is 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan. Het roept bij Weesper fotograaf André Verheul (sr) deze foto in herinnering.

Op 9 oktober 1969, ruim twee maanden na hun historische maanmissie met de Apollo 11, waren Neil Armstrong, Edwin 'Buzz' Aldrin en Michael Collins in Amsterdam. Na ontvangst door koningin Juliana in het Paleis op de Dam vertrokken ze naar de RAI om daar de ruimtevaarttentoonstelling Moon Travel 69 te openen.

Apollo 8
Het spektakelstuk van die tentoonstelling was de originele command module van de Apollo 8. Een minstens net zo historisch ruimtevaartuig, want hierin maakten de astronauten Frank Borman, James Lovell en William Anders zich als allereerste mensen los van de zwaartekracht van de aarde. Ze maakten rond de kerstdagen van 1968 een vlucht óm de maan.

Op weg naar de RAI
De net als persfotograaf gestarte Verheul was er een paar dagen eerder bij toen de Apollo 8 naar de RAI werd vervoerd. Hij zag hoe de capsule afstevende op een viaduct met een beperkte doorrijhoogte en maakte deze foto.

De nu 76-jarige Verheul nam deze foto op in de overzichtstentoonstelling van zijn werk in Museum Weesp in 2013. "Het is de tegenstelling in de foto die mij enorm blijft aanspreken", legde hij uit. "Het ruimtevaartuig had geen problemen gekend met de hoogte van de maan, maar wel met dit viaduct."

Uit het autoraam
De fotograaf weet nog hoe hij achter het transport aan reed en het beeld bij het viaduct ineens zag ontstaan. "Omdat er weinig tijd was ben ik er met mijn auto vlak naartoe gereden, trapte op de rem en schoot de foto door het raam van de auto heen."

De foto haalde de volgende dag de landelijke krant en kwam uiteindelijk bij ruimtevaartorganisatie NASA terecht.

Hieronder het Polygoon Journaal over het bezoek dat de drie astronauten aan Amsterdam brachten.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant