Afbeelding

Raad Weesp: GV3 is niks, doe ons snel GV4

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

WEESP – De gemeenteraad van Weesp blijft erbij dat de gemeente Weesp zo snel mogelijk moet samengaan in één gemeente met Muiden, Naarden en Bussum (GV4). Dat zal worden geantwoord aan minister Spies van Binnenlandse Zaken.

De minister kwam er vorige maand in het Kamerdebat niet uit en doet een nieuwe inventarisatie in de regio. In een brief vroeg ze Weesp om nader in te gaan op vragen over de GV4-variant en het alternatief: een GV3-variant, waarbij Weesp buiten de fusie blijft.

Bestuurskracht
D66, VVD, PvdA, CDA en GroenLinks blijven van mening dat de bestuurskracht van Weesp onvoldoende zal zijn in de nabije toekomst. Alleen schaalvergroting (dus GV4) biedt een reële kans op een sterkere gemeente, vindt men. Daarmee onderstreept de raad in grote meerderheid haar eerdere besluit over het opheffen van de gemeentelijke zelfstandigheid.

De GV3-variant biedt voor Weesp geen oplossing voor de bestuurskracht, ook niet met grenscorrectie in de Bloemendalerpolder, vindt deze raadsmeerderheid. Sommige partijen moeten er zelfs niet aan denken 'verweesd' of als 'snippergemeente' achter te blijven.

Alleen de WSP ziet de gemeentefusie niet zitten. Ook dat is een bevestiging van hun eerder ingenomen standpunt.

Langslepend
Hoewel burgemeester Horseling met succes aandrong op een positieve toon in de antwoordbrief, lieten meerdere partijen in het raadsdebat hun irritaties blijken over het feit dat er al zeven jaar over dit dossier wordt gesteggeld. 

Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer nog voor de zomer het debat over de gemeentelijke herindeling hervat en dan een besluit neemt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant