Het stadsdeelkantoor van Amsterdam Zuid-Oost.
Het stadsdeelkantoor van Amsterdam Zuid-Oost. Foto: Google Streeview

Wanneer en hoe met Amsterdam? D66 wil snelheid en duidelijkheid

Politiek

WEESP - Wanneer is de gemeentefusie met Amsterdam? En welk bestuursmodel wordt gekozen? D66 Weesp roept de stadsbesturen van Weesp en Amsterdam op om daar snel duidelijkheid over te verschaffen. 

Als het aan de partij zelf ligt, is de bestuurlijke fusie al in 2022 een feit. "Inwoners en ondernemers in Weesp hebben zich in meerderheid duidelijk uitgesproken voor de fusie met Amsterdam. D66 Weesp vindt het daarom van groot belang dat zij niet nog vier jaar langer moeten wachten op de ruimere mogelijkheden voor ondernemers en ondersteuning van inwoners. Het vooruitschuiven van het moment van bestuurlijke fusie naar 2026, wanneer de fusie uiterlijk moet plaatsvinden, brengt grote bestuurlijke, beleidsmatige en financiële risico's met zich mee."

Bestuursopdracht
Deze maand komt de 'Bestuursopdracht bestuurlijke fusie Weesp Amsterdam' ter sprake en daarin wordt gestreefd naar een fusie per 2022, zo meldden we eerder deze zomer al.

Model
Wat een goed onderbouwde keuze in de weg staat, is de onduidelijkheid over hoe de inwoners van Weesp invloed houden op het bestuur. Daarom roept D66 Weesp de colleges van Amsterdam en Weesp op om snel met één of meerdere modellen te komen.

"Uitgangspunt is dat het past binnen de gemeentewet, dat het de ruimte in het maatwerk op wijk- en deelraadniveau in Amsterdam maximaal benut, dat het transparant is en dat betrokkenen in Weesp en Amsterdam de komende maanden de ruimte hebben voor inbreng."

Eigen stadsdeel
De WSP formuleert dat een stuk concreter. De stadspartij wil inzetten op een eigen stadsdeel en roept andere partijen in de raad daar ook achter te gaan staan. Het CDA wil ook een stevige vinger in de Amsterdamse pap houden, maar ziet dan het WSP-stadsdeel vooralsnog als een sprookje.  

Verklaring D66
Hier staat de gehele verklaring van D66

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant