Afbeelding
Foto's: Ingrid Voet
Foto's

Open Monumentendag: Van bruidsjurken tot ringsteken

Cultureel

WEESP - Zaterdag zetten tien Weesper monumenten de deuren wagenwijd open voor Open Monumentendag.

'Plekken van plezier' is het thema dit jaar en in en rond de monumenten waren allerlei leuke activiteiten.

Zo kon je in theater de City of Wesopa mee met een rondleiding door het gebouw en kwam je op plekken die je normaal niet ziet. In de Grote Kerk aan de Nieuwstraat was een bijzondere expositie van bruidsjurken ingericht, uitgeleend door bruiden die door de jaren heen in Weesp zijn getrouwd. 

In het stadhuis kun je nu eens rondkijken in de werkkamer van de burgemeester, maar ook in de kerkers in de kelder van het gebouw. Het museum is voor de helft van de normale prijs te bezoeken en het stadhuis is, als enige monument, ook zondag open. In de Maarten Lutherkerk leidde tandarts Yvo Becker, die hier praktijk houdt, bezoekers persoonlijk rond.

Bij molen de Vriendschap mocht je binnenkijken en werden zoals altijd pannenkoeken gebakken, maar er waren ook brood en pasteitjes en bier. Middeleeuwse muziek en oudhollandse kinderspelen maakten het feest compleet. Iets verderop bij de roeivereniging gaven foto's en een video een mooi beeld van dit gebouw, door Kors Breijer oorspronkelijk ontworpen als zwembad. Ook bij molen 't Haantje aan de Stammerdijk kon iedereen  eens binnenkijken, buiten was er eten en drinken en jazzmuziek.

Ook de Synagoge, Fort Ossenmarkt en Fort Uitermeer waren open.

De fotografen van Weesp Foto maakten ook een rondje langs de open monumenten. De foto's vind je in de loop van het weekeinde op weespfoto.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant