Kitchen Roulette Weesp kreeg in 2015 de eerste Weesperkei.
Kitchen Roulette Weesp kreeg in 2015 de eerste Weesperkei. Foto: Ruth van Kessel

Weesperkei in nieuw, flexibeler jasje

Buurt / wijk

WEESP - Het wordt makkelijker om een Weesperkei, de laagdrempelige subsidie voor bewonersinitiatieven, aan te vragen. Bovendien bestaat de bijdrage niet langer alleen uit 250 euro, lagere en hogere bedragen zijn voortaan ook mogelijk.

De Weesperkei bestaat nu vier jaar. De subsidie is bedoeld voor activiteiten en aankopen van bewoners in een wijk, waarbij de samenhang tussen bewoners wordt bevorderd. Denk aan een buurtfeest, schoonmaakactie, opleuken van een gemeenschappelijk stukje groen of de realisatie van een buurtkamer.

Nog vaker
Jaarlijks maken tientallen bewoners, al dan niet georganiseerd, gebruik van de Weesperkei. "Daar zijn we blij mee, want dit laat de betrokkenheid van Weespers bij hun buurt zien. Toch kan de Weesper Kei zeker nog vaker worden ingezet," zegt wethouder Léon de Lange. Omdat het vaste bedrag van 250 euro nog wel eens te star bleek, bleven soms sympathieke aanvragen liggen die meer baat hadden gehad bij een hoger of lager bedrag. Daarom zijn de regels nu aangepast. Financieel kan dat makkelijk, want elk jaar bleef zo'n zeven- tot achtduizend euro uit het Weesperkeienbudget ongebruikt.

Verschillende keien
Bij de vernieuwde Weesperkei kan voortaan tot € 1.000 worden aangevraagd. Er zijn vier opties:

- De Weesper Jeugdkei, tot 100 euro voor activiteiten die het samen spelen en samen zijn tussen kinderen in een wijk of buurt bevordert of verbetert.
- De 'oude' Weesperkei, tot 250 euro voor een activiteit of aanschaf ten behoeve van bewoners, het maximale  bedrag voor een buurtbarbecue of buurtfeest.
- Een Weesperkei tot 500 euro voor een grotere activiteit (50 bewoners of meer) of aanschaf met een  permanent karakter.
- Een Weesperkei tot 1.000 euro voor een grote activiteit of aanschaf met een permanent karakter, waarbij de aanvragers kunnen aantonen dat ze ook via andere bronnen hebben geprobeerd eenzelfde bedrag te vergaren.

Makkelijker
De gemeente heeft het aanvragen van een Weesperkei ook makkelijker gemaakt. Er zijn nog maar tien handtekeningen van medebewoners nodig en op het aanvraagformulier moeten enkele vragen over de activiteit of aanschaf worden beantwoord. Na afloop is er een eenvoudig verantwoordingsformulier. 

Meer informatie over de Weesperkei en de Weesper Jeugdkei is te vinden op www.weesperkei.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant