Talloze zaken waar de gewone burger niet bij stilstaat, zijn voor Dirk Molema gesneden koek.
Talloze zaken waar de gewone burger niet bij stilstaat, zijn voor Dirk Molema gesneden koek. Foto: Hans Peijs

De wijkbrandweerman komt langs en geeft tips

Zorg

WEESP In juni werd Dirk Molema aangesteld als eerste wijkbrandweerman in Weesp. Na zijn inwerkperiode is hij volle bak aan de slag gegaan. Hij vertelt wat er van hem verwacht mag worden.

Tot de belangrijkste taken van de wijkbrandweer behoort het contact met inwoners. Het vizier is in eerste instantie gericht op ouderen en mensen die niet zelfredzaam zijn, met als uiteindelijke resultaat minder branden. Veel contacten gaan telefonisch, maar de wijkbrandweer komt ook op huisbezoek. Molema en zijn collega's in de andere regiogemeenten geven advies, checken op brandveiligheid en geven voorlichting in verzorgingshuizen, appartementencomplexen, op scholen en bij verenigingen en Molema staat regelmatig op de weekmarkt.

Voorkomen
Het voorkomen van brand is waar Molema zich op richt. "Wij gaan kijken of mensen de goede maatregelen nemen om brand te voorkomen en in die gevallen waar dat niet zo is, maken we de problemen bespreekbaar en gaan we ze helpen. Let wel: dat gebeurt altijd op vrijwillige basis. Als iemand het allemaal best vindt of onze adviezen in de wind slaat, dan vinden we dat jammer, maar we kunnen niemand dwingen." De aandacht is in eerste instantie gericht op ouderen en mensen die op zichzelf leven.

Risico's
Risico's worden vaak groter door onwetendheid. Veel rommel in de gang? Dat belemmert je als je moet vluchten. 's Nachts de deur op slot? Zorg dat je ook de sleutel nog kunt pakken als je huis vol rook staat en je in paniek bent. Tot slot nog een tip voor gezinnen: spreek af waar je je buiten verzamelt bij een brand, voor of achter het huis. En zo zijn er talloze zaken waar de gewone burger niet bij stilstaat, maar die voor Dirk met zijn geoefende ogen en ervaring gesneden koek zijn. En die ervaring stelt hij graag ter beschikking aan de burgers van Weesp.

De wijkbrandweer is bereikbaar via 035-688 55 55.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant