Afbeelding
Foto: André Verheul
De Collegekamer

Weren van vrachtverkeer uit binnenstad is lastige puzzel

Politiek

WEESP De gemeenteraad wil zwaar verkeer weren uit de binnenstad van Weesp. Bewoners kunnen niet wachten. Maar een bord 'verboden voor vrachtwagens' komt er voorlopig niet.

Bewoners van de Oudegracht, Nieuwstraat en Achter 't Vosje vroegen onlangs nog eens aandacht voor de vrachtwagens die zorgen voor verkeersonveiligheid, opstoppingen, schade aan stoepen, scheuren in monumentale muren en andere overlast.

Bord
In onze podcast De Collegekamer legt wethouder Léon de Lange uit waarom hij dat bord 'verboden voor vrachtwagens' niet gewoon neerzet. "Zo'n bord heeft nogal gevolgen. Het zit 'm hierin dat de route naar de 's-Gravelandseweg door de binnenstad van Weesp loopt. Daar zitten veel agrarische bedrijven en die zijn niet op een andere manier te bereiken." Met andere woorden: als vrachtauto's niet meer door het centrum mogen, kan de melkwagen de melk niet meer ophalen bij de boer.

Wat dan wel?
Dus denkt de wethouder aan 'venstertijden', waarmee je het vrachtverkeer beperkt tot één of enkele uren per dag. Ook naar het omdraaien van rijrichtingen wordt gekeken. De Lange wil dat met elkaar in relatie brengen in een 'breed' mobiliteitsplan, maar het kost tijd dat op te stellen.

Beluister hier de podcast: 'Dat bord neerzetten is niet zo moeilijk. Maar het heeft nogal gevolgen' 

Verantwoordelijkheid delen
De Lange: "Ik weet dat we door de bredere aanpak meer tijd kwijt zijn. En ja, we kunnen ook zeggen: zet gewoon dat bord neer en we zien wel wat er gebeurt. Maar dan vind ik wel dat de gemeenteraad die verantwoordelijkheid met mij moet delen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant