Afbeelding
Foto: André Verheul
Podcast

Gemeenteraad kan wel wat meer kleur gebruiken

Algemeen

WEESP - De gemeenteraad van Weesp zou veel diverser moeten. Dat is een taak van de politieke partijen, zegt burgemeester Bas Jan van Bochove in onze wekelijkse podast De Collegekamer.

PvdA-raadslid Anneke Blommestein riep ter gelegenheid van 100 jaar vrouwenkiesrecht op de rol van vrouwen in de politiek te versterken. Namens het college, aan wie de oproep was gericht, antwoordde de burgemeester dat het een taak van de politieke partijen zelf is om de diversiteit in de politiek te bevorderen.

Vertegenwoordigd voelen
In onze podcast ging hij daar verder op in. Met acht vrouwen in de gemeenteraad zit het met de man-vrouwverhouding op het moment wel aardig. "Maar de gemeenteraad mist wel nog wat kleur", zo legt Van Bochove de vinger op de ondervertegenwoordiging van Weespers met een migratieachtergrond in de raad. "Het is van grote betekenis dat iedereen in het openbaar bestuur kan en wil meepraten en meebeslissen. Dat geldt voor mannen, voor vrouwen, voor mensen met andere culturele achtergrond, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met een beperking."

Zou het onze stad veel veranderen als er een Marokkaans raadslid en een raadslid in een rolstoel bijkomen? Dat hangt van veel meer zaken af, legt Van Bochove uit. Maar de belangrijkste winst is dat meer inwoners zich gehoord en vertegenwoordigd voelen in hun gemeenteraad, het orgaan dat juist voor die brede vertegenwoordiging bedoeld is. 

Beluister hier de podcast: 'Weesp mist 'kleur' in de gemeenteraad'  

Fusie Amsterdam
Van Bochove herhaalt zijn pleidooi om vanuit alle lagen van de samenleving betrokken te blijven bij de stad, ondanks dat er na de bestuurlijke fusie geen Weesper gemeenteraad meer is. Juist omdát die fusie met Amsterdam aankomt, moet je betrokken raken en actief blijven, adviseert hij. 

"We kunnen een slaapstadje worden binnen Amsterdam. Óf een actieve samenleving die van zich laat horen. Ik hoop dat we over een aantal jaren kunnen vaststellen dat Weesp zich heel helder heeft gemanifesteerd in de Amsterdamse bestuurslagen. Dat de bestuurders daar wakker liggen van al die Weespers die zich laten horen. Want zo kun je iets voor je stad betekenen."

Cursus
In dat verband is Van Bochove blij om dertig Weespers te zien bij de politieke cursus. Deze en volgende week komen zij bijeen in de raadzaal om te leren hoe het bestuurlijke systeem in elkaar zit en hoe je het politieke spel kunt spelen.

Om invloed te hebben op het Amsterdamse bestuur hoef je niet per se gemeenteraadslid te zijn. Het kan ook op andere manieren, zegt burgemeester Bas Jan van Bochove in dit interview met het WeesperNieuws.
Weesper Gideonsbende moet Amsterdam blijven bestoken


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant