Afbeelding

Raad neemt inspreken onder de loep

Politiek

WEESP De gemeenteraad van Weesp gaat het inspreken bij raad en commissie tegen het licht houden.

Weespers die in de afgelopen periode van de inspraakmogelijkheid gebruik hebben gemaakt, zijn gevraagd hun ervaringen te delen en volgende week mee te doen aan een gesprek met raadsleden, onder leiding van de burgemeester.

In juni dreigde de inspreekronde aan het begin van de commissie SOB uit de hand te lopen; er wilden zo veel inwoners het woord voeren dat de voorzitter de spreekduur terugbracht.

Het knelt en schuurt
Hoewel dit een incident was, knelt en schuurt de inspraak wel vaker. Insprekers blijven soms in verwondering achter omdat ze na hun (voor hen vaak spannende) bijdrage aan de raads- of commissievergadering nauwelijks reactie van raadsleden krijgen.

Input
Met informatieavonden, bewonersenquêtes, participatierondes en presentaties kunnen inwoners er een dagtaak van maken om het lokale bestuur van input te voorzien. Die middelen worden volop ingezet en toch klagen burgers nog weleens dat ze zijn overvallen door de gemeenteplannen en dat er niet naar hen geluisterd wordt.

Beter
In een eerder interview met het WeesperNieuws erkende burgemeester Van Bochove dat het beter kan. "Ik vind dat we in onze reacties beter moeten opnemen welke inspraak er is geweest en om welke redenen we die wel of niet hebben meegenomen." Maar hij verwacht ook dat de burger de moeite neemt om zich op de hoogte te stellen van wat er speelt en hoe de inspraak werkt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant