Afbeelding

Hoe past u de no-riskpolis toe?

Advertorial

Bent u werkgever, dan kan een no-riskpolis veel voordeel opleveren. Dit is een belangrijk instrument als u een werknemer in dienst heeft, die recht heeft op zo’n polis en ziek uitvalt. U kunt dan een Ziektewetuitkering voor uw werknemer krijgen. Belandt de werknemer in de WGA, dan hoeft u geen hogere premie te betalen. Het is wel belangrijk dat u als werkgever zelf om toepassing van de no-riskpolis vraagt, want het UWV past de polis niet uit zichzelf toe. Veel werkgevers weten niet dat werknemers met een no-riskpolis een beroep kunnen doen op de Ziektewet. Of werknemers weten of vertellen niet dat zij een no-riskpolis hebben. Een goede reden om alles helder te krijgen. Toepassing van de no-risk polis geeft namelijk recht op compensatie van een aanzienlijk deel van de kosten die een werkgever in geval van een zieke werknemer maakt.

Arbeidsdeskundig advies 
Als u meer advies wilt over alles wat te maken heeft met een no-riskpolis en looncompensatie, bent u bij een arbeidsdeskundige, zoals Xs2more aan het juiste adres. Dit re-integratiebedrijf beschikt over jarenlange en brede expertise in arbeidsongeschiktheid en re-integratie, waaronder ook de eerste- en tweedespoor re-integratie van (ex-)werknemers.

Welke voorwaarden gelden er?
De no-riskpolis hoeft u niet van tevoren aan te vragen. Zodra uw werknemer ziek is, gaat u naar het Werkgeversportaal van het UWV. Op het formulier geeft u aan of de no-riskpolis geldt. Het UWV beoordeelt of uw werknemer een Ziektewetuitkering kan krijgen volgens de voorwaarden van de no-riskpolis. Gaat het om een werknemer die in het doelgroepenregister staat, voeg daar dan bewijs van toe. Denk hierbij aan een verklaring van de gemeente, de beslissing van het UWV met daarin een indicatie banenafspraak, of een gemeentelijke beschikking loonkostensubsidie naar loonwaarde.

Eigenrisicodrager? Maak geen fouten
Bent u als werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet? En heeft u iemand met een no-riskpolis in dienst? Meldt de werknemer dan ook ziek bij het UWV. Doe dit goed, want alleen dan kan het UWV uw melding correct verwerken. Krijgt u een Ziektewetuitkering voor uw (ex-)werknemer, let dan goed op dat u ‘no-risk’ opgeeft als reden voor uw aanvraag. Vult u per ongeluk iets niet goed in, trek de melding dan in. Deze is namelijk niet te corrigeren; maar alleen te vervangen door een nieuwe (correcte) ziekmelding.

Vergeet de loonkostensubsidie niet
Ontvangt uw werknemer loonkostensubsidie naar loonwaarde via de gemeente, dan stopt deze gedurende de ziekteperiode. Het is dan ook belangrijk uw werknemer niet alleen bij het UWV, maar ook bij de gemeente ziek te melden.

De hoogte en duur van de uitkering
Het salaris en de duur van de ziekte bepalen de hoogte van de uitkering. Het gebruikelijke salaris betaalt u zelf door aan uw werknemer. Hoe lang u gedekt bent voor looncompensatie kunt u ook vinden op de de website van het UWV.

Altijd in de buurt
De kantoren van Xs2more bevinden zich verspreid door Nederland. De dichtstbijzijnde vestigingen voor u in Weesp  zijn onze vestigingen in Amsterdam, Diemen,  Almere en Amersfoort. Wilt u langskomen voor advies op een van onze vestigingen? Neemt u dan telefonisch contact met ons op via 088-7007750 en wij plannen een afspraak met u in.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant