De combinatie van nieuwbouw en aaneengesloten groen.
De combinatie van nieuwbouw en aaneengesloten groen. Illustraties BPD
De Collegekamer

Wethouder over plan Sinnigvelderstraat: 'Groen en woningen in balans'

Buurt / wijk

WEESP - Met groen en een verplaatsing van een appartementenblok heeft projectontwikkelaar BPD het plan aangepast voor het project 'Weesperschool' tussen de Waarschapsstraat en de Sinnigvelderstraat. 

Het plan brengt 88 woningen met zich mee, waarvan driekwart voor jongeren onder de 23 jaar. Ze komen op de plek van de voormalige Jan Woudsmaschool en het daarachter liggende plantsoen aan de Sinnigvelderstraat. 

Omwonenden vinden het nog steeds te massaal, maar in hoofdlijnen ligt dat nu eenmaal vast op basis van raads- en collegebesluiten uit 2017, zo legt wethouder John Vos uit in onze podcast De Collegekamer.

Geslaagd?
Een van de voorwaarden is dat er een goede balans blijft tussen woningen en groen. De wethouder vindt dat dat gelukt is. "Het derde blok met appartementen is zo'n tien meter opgeschoven en komt verder van de flat af te staan. Daardoor kan er een bomengroep behouden blijven. Ook worden bomen toegevoegd."

Verder wijst Vos op de in zijn ogen geslaagde 'cosmetische' ingreep om de parkeerplaatsen te voorzien van grasdoorlatende tegels en te overkappen van een soort pergola, waarop dan ook weer groen kan worden aangebracht. 

Robuust groen
Gras door de tegels en klimop over het afdak, is dat "robuust groen", zoals de gemeenteraad het verwoordde? Tja, dat 'robuust' is inderdaad een vage term, erkent Vos. "Dit is in elk geval groen. De opdracht was: zorg voor aaneengesloten groen. Met deze ingrepen en een rij bomen langs de weg is het aanzienlijk groener. Ja, ik vind dat de ontwikkelaar erin geslaagd is om robuuster groen in het plan op te nemen. Zonder twijfel."

Vos wijst ook nog eens op het doel wat de gemeenteraad met dit plan nastreeft: het bouwen van zoveel mogelijk woningen in de sociale prijsklasse voor jongeren onder de 23 jaar. "Dat is een fantastisch doel." 

Beluister hier de podcast: 'Er is balans in groen en woningen'

Groencijfers
In het gebied komen volgens het plan 44 bomen, net zo veel als er nu staan. Met de groentegels en pergola's meegerekend komt de totale oppervlakte aan groen op ruim 7200 vierkante meter, 816 meer dan nu.

De gemeenteraad moet beoordelen of dit allemaal voldoet aan haar eigen, niet nader gedefinieerde definitie, van 'robuust groen.'

Lees de uitgebreide artikelen hierover op WeesperNieuws Extra




Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant