Harry Ammerlaan nam de originele storyboards mee van 'Foeksia de Miniheks'.
Harry Ammerlaan nam de originele storyboards mee van 'Foeksia de Miniheks'.

Boeken en films samen in een festival

Cultureel

WEESP Zondag werd voor de eerste keer het Weesper Boek & Filmfestival gehouden. In theater de City of Wesopa en de bibliotheek werden films vertoond, die allemaal gebaseerd zijn op een beroemd boek.

De filmfans genoten niet alleen van de nieuwe films en klassiekers, maar kregen ook kijktips vooraf van filmmakers en schrijvers. Na de films was er nog ruimte voor vragen. Met een lunchbuffet en borrel was het eendaagse festival compleet. 

Er waren behoorlijk wat filmliefhebbers bij zondag. "Niet alleen uit Weesp trouwens, ook een leesclub uit de regio was speciaal voor de combinatie van boeken en films naar Weesp gekomen", vertelt Dorothy Vriend, een van de organisatoren van het Boek & Filmfestival. "Door de kijktips van de filmmakers en schrijvers was het meer dan gewoon naar de film gaan, je kijkt dan toch anders. De bezoekers bleven ook wat langer hangen om na te praten. De opzet was erg geslaagd."

Storyboards
In de bibliotheek werd de jeugdfilm Foeksia de miniheks vertoond. De jonge bezoekers hadden veel belangstelling voor de origine storyboards die art director Harry Ammerlaan had meegebracht. Hij was ook bij de vertoning van klassieker 'De Vierde man', waar hij als set dresser aan meewerkte in de begindagen van zijn carrière. Net als Weespers Laurens Strengholt (requisieten) en Eric Wobma (assistent licht),die er zondag ook bij waren.

Boeken
Weesper schrijver Rindert Kromhout liet voorafgaand aan de film 'The Hours' foto's zien van zijn eigen bezoek aan het huis dat een grote rol speelt in de film. Op de boekentafel in de foyer lagen zoveel mogelijk boeken die tijdens het festival een hoofdrol speelden, en was er ook de gelegenheid de boeken te laten signeren door de schrijvers.

Volle zaal
Voor de film  'Mijn bijzonder rare week met Tess' werd scenarioschrijver Lars Boom geïnterviewd door regisseur Titia Rieter. Haar eigen bekroonde korte film 'Sorry' trok als slotfilm van het festival een zaal vol. Zij was daar zelf ook bij, samen met de twee jeugdige hoofdrolspelers uit Weesp.

Festivals met films
Dorothy Vriend blikt tevreden terug op dit eerste Boek & Filmfestival in Weesp. Zij is ook betrokken bij het Muziekfilmfestival en het Sportfilmfestival, die al vaker gehouden zijn. Voor dit Boek & Filmfestival werkte het theater samen met de bibliotheek Weesp en Weesper boekhandel PeZZi paZZi.  "Wij staan open voor nog meer ideeën, als het maar in combinatie is met films."


Regisseur Titia Rieter (rechts) en de hoofdrolspelers vertellen over de slotfilm van het festival: 'Sorry'.


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant