Afbeelding

Einde van tijdperk: Radio Weesp stopt

Kunst & cultuur

WEESP - Na ruim 35 jaar komt er een einde aan Radio Weesp. Het bestuur van de Stichting Lokale Omroep Weesp, zoals de zender officieel heet, heeft besloten niet verder te gaan. Vanaf 1 december is het stil op de 106.5FM. Ook de kabelkrant stopt.

Radio Weesp draait geheel op vrijwilligers en daarvan komt de omroep er al langere tijd veel tekort. Nieuwe aanwas was er de laatste jaren niet of nauwelijks. Dat betekende dat steeds meer programma's ophielden te bestaan zonder dat er iets voor terugkwam. Het tij keren is niet gelukt, laat het bestuur weten. 

Het uitzicht op de gemeentefusie is voor het omroepbestuur een volgende reden om verdere inspanningen te staken: dan zou Radio Weesp sowieso moeten opgaan in de Amsterdamse lokale omroep Salto. Ook de Kabelkrant Weesp (de laatste jaren bekend als WeesperNieuwsTV) stopt. Deze beeldkrant op Ziggo kanaal 36 maakt deel uit van de lokale omroep.



De kabelkrant, vijf jaar geleden.

WeesperNieuws blijft
De redactie van het WeesperNieuws was jarenlang de nieuwsleverancier voor Radio en Kabelkrant Weesp. Het stoppen van de omroep heeft geen gevolgen voor de krant. Het WeesperNieuws blijft dan ook gewoon verschijnen, op papier en online.

Hoogtijdagen
Radio Weesp startte in 1982. Met een tijdelijke zendvergunning werden de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar gevolgd. Niet lang daarna volgde de permanente zendmachtiging, waarmee Radio Weesp een van de eerste legale lokale omroepen van Nederland werd. In de loop der jaren kropen vele, vele tientallen vrijwilligers achter de microfoon en/of achter de knoppen. De hoogtijdagen van de lokale omroep begonnen medio jaren tachtig, met onder meer een livesportprogramma dat de Weesper luisteraar à la Langs de Lijn op de hoogte hield van de verrichtingen van de lokale sportclubs.

Niet veel later kwam daar een werkdagelijks nieuwsprogramma bij, gestoeld op een nauwe redactionele samenwerking met het WeesperNieuws. Daarnaast was er in de programmering altijd veel ruimte voor programma's voor kinderen, ouderen en liefhebbers van jazz en Nederlandstalige muziek. Popmuziek bleef de hoofdmoot. Weerman Pieter de Blois wordt beschouwd als de langstzittende medewerker. 

Springplank
Hoewel de vrijwilligers het altijd deden voor het plezier (en hooguit een kerstbrood aan het einde van het jaar), werd het radiomaken altijd serieus opgepakt. Radio Weesp bleek dan ook meer dan eens een springplank voor Weesper radiotalent naar professionele carrières bij landelijke en regionale omroepen.


Danny Simons, Victor Ferrero en Gerard van Deelen bij Radio Weesp tijdens het Sluis-en-bruggenfeest van 2012.



Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant