Afbeelding
De Collegekamer

'Hoe geven wij Weesp een positie binnen het nieuwe Amsterdam?'

Politiek

WEESP Op 12 november is er een avond in de Grote Kerk waarop Weespers kunnen meepraten over de fusie met Amsterdam. Wat kunnen de inwoners daar nog inbrengen? Daarover gaat de podcast De Collegekamer van deze week. 

"We gaan het op 12 november met de inwoners hebben over de toekomst van Weesp binnen Amsterdam. Dan draait het om de vraag: hoe gaan wij de stad Weesp een positie geven binnen het nieuwe Amsterdam", legt burgemeester Bas Jan van Bochove in de podcast uit.

Weesp en Amsterdam zijn al met elkaar in gesprek over welke vorm van bestuur er mogelijk is en wenselijk is. Van Bochove legt uit dat de gemeenteraad van Weesp op dit punt het voortouw zal nemen en de uitkomst tijdens op 12 november in de kerk met de inwoners zal bespreken. Van Bochove: Het aantal mogelijkheden is beperkt." 


Een van de eerdere participatiebijeenkomsten in de Grote Kerk in 2017.

Kunnen de inwoners op 12 november slechts dingen aanhoren? Zo is het ook weer niet, zegt Van Bochove. "Er wordt wel degelijk aan de inwoners gevraagd om met ideeën en suggesties te komen."

Onderhandelingen
Intussen onderhandelen teams van Weesp en Amsterdam bijna dagelijks over de voorwaarden waaronder de fusie tot stand komt. Het uitgangspunt daarbij zijn de 'kernwaarden' die Weesp heeft gesteld en waarvan Amsterdam zegt die te zullen omarmen. Ondanks die intentie, is het nog een tijdrovende zaak dat concreet op papier te zetten. "We schieten wel op, maar we moeten best nog aantal knopen doorhakken", zegt Van Bochove.  

Beluister hier de podcast: 'We moeten met Amsterdam best nog een aantal knopen doorhakken'

Tijdsdruk
Weesp wil eerst de handtekening van Amsterdam onder die voorwaarden (het bestuuursakkoord), eerder wordt de fusie (het herindelingsbesluit) niet getekend, zegt Weesp. Amsterdam wil fuseren per maart 2022 en acht uitstel zeer onwenselijk. Om dat te halen, moet het herindelingsbesluit in februari 2020 genomen zijn.

Op WeesperNieuws Extra gaan we dieper in op de fusie met Amsterdam.
Blader hier in onze handige bundel 'Fusie Amsterdam'


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant