Afbeelding
Foto: Pixabay
podcast De Collegekamer

'Voor alle Weespers worden de woonlasten lager'

Politiek

WEESP Het is een dagtaak, de onderhandeling tussen Weesp en Amsterdam over de voorwaarden van de bestuurlijke fusie. Wethouder Léon de Lange vond tussendoor een kwartiertje tijd om een kleine tussenbalans op te maken. "Voor alle Weespers worden de woonlasten lager." 

Dat lagere woonlasten een prettig voordeel zou zijn van de fusie met Amsterdam, was al duidelijk toen de keuze tussen Amsterdam en Gooise Meren moest worden gemaakt. Wethouder Léon de Lange (D66) is wethouder van financiën in Weesp en liet het onlangs nog eens doorrekenen, vertelt hij in onze podcast De Collegekamer. 

Addertje onder het gras
"Zo van: klopt dit wel jongens, zit er geen addertje onder het gras. Maar het klopt. We gaan er allemaal op vooruit. Afhankelijk van de gezinssamenstelling scheelt dat van een paar tientjes tot soms wel tweehonderd euro per jaar." 

Staat daar tegenover dat andere dingen duurder worden? "Ik heb ze nog niet gezien", aldus De Lange.

Onderhandelingen
Theoretisch kan het nog anders lopen, maar dat Weesp en Amsterdam gaan fuseren staat vast. Zoals het er nu naar uitziet in 2022. Over de hoofdlijnen van de fusiedeal zijn beide steden het eens. Nu gaat het om de concrete invulling daarvan en het vastleggen van de afspraken daarover. Dat is een enorme klus, waarbij over van alles en nog wat nagedacht moet worden. Daar gaan de onderhandelingen over.

Uitdaging zorg
Een van de grote uitdagingen zit in het sociaal domein. De zorg die Weesp nu met zorgaanbieders vanuit het Gooi heeft geregeld, moet over naar de zorgaanbieders van Amsterdam. Zo kan het zijn dat er na de fusie met Amsterdam bijvoorbeeld iemand anders de thuiszorg doet. 

De Lange: "We zijn erop gebrand om dat zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor mensen die meer zelfredzaam zijn, voorzien we geen problemen. Maar de kwetsbaren in de samenleving zouden zo min mogelijk moeten merken van de overgang. Amsterdam erkent dat, dus daar zit het probleem niet in. Het gaat om de werkwijze: die is in Amsterdam anders georganiseerd dan in Weesp. Hoe kunnen we dat het beste over laten vloeien? De inwoner staat voor ons daarin centraal."  

Beluister hier de podcast: 'Het klopt, we gaan er allemaal op vooruit' 



Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant