Afbeelding
Foto: Gemeente Weesp

Weesp kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

Algemeen

WEESP Het stadhuis is tot 10 december oranje uitgelicht om de actie 'Orange the World' te ondersteunen. Dat is een wereldwijde actie van de VN om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen in haar leven met geweld te maken. Daarom worden tussen de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen (25 november) en de Internationale dag van de rechten van de mens (10 december) gebouwen oranje uitgelicht. Behalve het stadhuis zijn in Weesp ook de Grote Kerk en drie bruggen in het centrum oranje uitgelicht.

Geweld
In de Gooi en Vechtstreek maakten vorig jaar 80 mensen, waarvan het overgrote deel vrouw, melding bij de politie van verkrachting, aanranding en schennis van de eerbaarheid. Een veel groter aantal vrouwen werd slachtoffer van huiselijk geweld.

Burgemeester Bas Jan van Bochove: “Natuurlijk willen we allemaal een samenleving waarin geweld niet voorkomt. Zo lang die samenleving er niet is, vind ik het belangrijk dat wij als college laten zien dat wij geweld tegen vrouwen niet pikken.”

Taboe doorbreken
De Soroptimisten en Zonta, twee verenigingen die zich inzetten om de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren, werken samen aan ‘Orange the World’. In de komende weken voeren zij campagne door onder andere het gesprek aan te gaan met meer dan 2000 vrouwen in de regio . Zij willen het taboe doorbreken en vrouwen helpen de weg te wijzen naar hulp.

Hulp
Voor hulp bij geweld kan altijd contact worden opgenomen met de politie via 0800-8844 en in nood met 112. Als het gaat om huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling kan 24/7 contact worden opgenomen met Veilig Thuis via 0800-2000.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant