Afbeelding
Foto: André Verheul
Podcast

Weesp in 2030 energieneutraal, hoe dan?

Natuur en Milieu

WEESP Alsof de landelijke ambitie om per 2050 energieneutraal te zijn niet moeilijk genoeg is, wil Weesp deze status al over tien jaar bereiken. Dat betekent dat niet alleen de gemeente, maar ook alle inwoners, organisaties en bedrijven moeten zijn overgestapt op zonnepanelen, windmolens en elektrische auto's.

Het doel in 2030 energieneutraal te zijn stond al in het coalitieakkoord van de vorige raadsperiode. Tot dusver zijn er amper concrete maatregelen genomen om dat te bereiken. Het dak van de sporthal ligt vol zonnepanelen en dat is het tot nu toe wel ongeveer. 

Toch houdt wethouder Maarten Miner (GroenLinks) de moed erin. "Inderdaad, het is extreem ambitieus. Maar ik ga ervoor. Laten we daarom als eerste kijken welke stappen we kunnen zetten. Er staat geen sanctie op als we het niet halen, maar het gaat erom mensen te enthousiasmeren." 

In dat kader vraagt Miner in de podcast De Collegekamer van deze week aandacht voor het onderwerp en de initiatieven van het platform, een bewonersinitiatief van Paul Rohol, Alexandra Houbiers en Martin Hoek. Een van de projecten waar het platform zich mee bezighoudt, is het plaatsen van grote hoeveelheden zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen en flats. Om vervolgens de mensen die in de buurt wonen de gelegenheid te bieden stroom van die panelen af te nemen. "Zo zorg je dat ook huurders en mensen zonder geschikt dak toch energie van zonnepanelen kunnen hebben", legt Miner uit. 

Smalle beurs
Ook wil hij aandacht voor mensen die de verduurzaming financieel niet trekken. "Er moet een aanbod voor iedereen komen. Ik wil energiecoaches inzetten om juist de mensen met een smalle beurs te helpen."Het Platform Duurzaam Weesp is elke maandagavond van 18.30 tot 20.00 uur aanwezig in de bibliotheek aan de Oudegracht om kennis te maken, vragen te beantwoorden en adviezen te geven.

Thema-avond
Op 9 december is daar een thema-avond over een klimaatneutrale toekomst (aanvang 20.00 uur). Deskundige Jan Ros geeft een vooruitblik op een Nederland zonder fossiele brandstoffen: het Nederland van de toekomst. Miner gaat in op wat dit betekent voor de Weespers.


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant