Afbeelding
Foto: André Verheul

Bestuurlijk akkoord: 'Weesp als stadsgebied binnen Amsterdam'

Politiek

WEESP - Na de bestuurlijke fusie met Amsterdam mogen de Weespers (in elk geval voorlopig) rekenen op een bepaalde mate van zelfbestuur. Weesp krijgt binnen Amsterdam de status van 'stadsgebied'. Inwoners mogen hun eigen bestuurders kiezen voor een bestuurscommissie. 

Het is een van de onderdelen in het 'bestuurlijk akkoord' dat de colleges van Weesp en Amsterdam hebben uitonderhandeld.

Een stadsgebied is iets anders dan een (veel groter) stadsdeel. Toch lijkt de gekozen vertegenwoordiging van 'stadsgebied Weesp' verder te gaan dan in de stadsdelen. Waar de Weesper bestuurscommissie wel en niet over gaat, moet nog worden uitgewerkt. Zeker is wel dat alles binnen het beleid van de gemeente Amsterdam moet blijven. Wel kan Weesp beschikken over een eigen (buurt)budget. 

Driemond
Onderzocht wordt of Driemond kan aanhaken bij 'stadsgebied Weesp'.

Proef
In het bestuurlijk akkoord staat dat Weesp nog niet aansluit bij een stadsdeel, maar voorlopig rechtstreeks valt onder een van de collegeleden van Amsterdam. Ook valt uit het document op te maken dat er nog veel ontdekt en uitgekristalliseerd moet worden. Het uitgangspunt is dat deze bestuursvorm een proef is die na drie jaar geëvalueerd zal worden. Dit alles op voorwaarde dat de gemeenteraden van Weesp en Amsterdam er eerst mee akkoord gaan.

Meer informatie van beide gemeenten staat op www.weesp.amsterdam.nl. Hier zijn ook linkjes te vinden naar het bestuurlijk akkoord en het herindelingsontwerp.

Opvallende punten
Hier enkele opvallende punten uit het bestuurlijk akkoord:

- Weesper woningzoekenden nemen hun wachtlijststatus mee naar Amsterdam (hoeven dus niet op nul te beginnen)
- De woonlasten vallen per saldo lager uit dan Weespers nu gewend zijn
- Weesp gaat vallen onder de politieregio Amsterdam-Amstelland (nu is dat Midden-Nederland)
- Leges voor evenementen blijven betaalbaar, zodat onder andere het Sluis-en-bruggenfeest kan worden voortgezet
- De bloembakken aan de lantaarnpalen blijven (een wens die veel Weespers kenbaar maakten)
- Het stadhuis van Weesp blijft behouden en krijgt een maatschappelijke en culturele functie
- In het stadskantoor blijft een (Amsterdams) gemeenteloket; Weespers kunnen ook in elk Amsterdams loket terecht

Sociale zorg
De overgang van de sociale zorg behoeft extra aandacht. Nader onderzocht moet worden op welke wijze het sociaal wijkteam van Weesp goed kan worden ingepast in het nieuwe stelsel van Amsterdam. Het uitgangspunt voor zowel Amsterdam als Weesp is één gezin, één contact en één plan.

Datum
De bedoeling is dat met de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 de herindeling een feit is en Weesp onderdeel wordt van de gemeente Amsterdam. Dan moet er nog een heel proces worden gelopen, waarbij de instemming van beide gemeenteraden met het herindelingsontwerp nu de eerste stap is. Het bestuurlijk akkoord is daarin verweven.

Eerste reactie
Wethouder Léon de Lange, die namens Weesp de onderhandelingen voerde, is blij met het resultaat. "Het laat vooral zien hoe Amsterdam in dit proces zit. Ze hebben goed gekeken naar wat Weesp nodig heeft en wat de Weespers belangrijk vinden."

Morgen op WeesperNieuws Extra een uitgebreide reactie van de wethouder.


Amsterdam houdt de Weesper bloemen in ere.


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant