Afbeelding
Foto: André Verheul

Tevredenheid en vragen over bestuurlijke deal met Amsterdam

Algemeen

WEESP Een zelfgekozen bestuurscommissie met een eigen budget en afspraken over het waarborgen van kernwaarden. Over het bestuurlijk akkoord dat de stadsbesturen van Weesp en Amsterdam hebben gesloten heerst in politieke kringen grote tevredenheid. 

Over invloed en democratische vertegenwoordiging spreken beide steden af dat inwoners van Weesp een eigen bestuurscommissie mogen kiezen. Die kiest uit haar midden een dagelijks bestuur, dat binnen het Amsterdamse beleid eigen afwegingen en keuzes kan maken. Daar is een eigen budget voor beschikbaar.

Soort van zelfstandig
Volgens de Weesper Stadspartij is hiermee sprake van "een beetje zelfstandigheid". Op de Facebookpagina schrijft de grootste partij in de Weesper gemeenteraad: "Tijdens de verkiezingen geloofde niemand ons toen we wilden proberen om voor Weesp een soort van zelfstandigheid te verkrijgen. Maar nu kan het waar worden! Uiteraard zal deze 'zelfstandige' bestuursvorm geëvalueerd moeten worden. Het is dus aan de Weespers zelf om dit tot een succes te maken als voorbeeld voor de rest van Amsterdam."

Griezelig
Het CDA is de grootste oppositiepartij in de Weesper raad en was tegen een fusie met Amsterdam. Fractievoorzitter Katinka Hilders is positief-kritisch. "We hebben er als Weesp veel uitgehaald. Eigenlijk is het best een mooi akkoord", zegt ze. Dan komt de 'maar'. "Het griezelige is: voor hoelang?" Ze wijst op de regel waarin staat dat het een proef is die over drie jaar wordt geëvalueerd. "Wat blijft er over na die periode? Wie houdt dan nog onze kernwaarden in de gaten?"

Podcast
Wethouder Léon de Lange, die de onderhandelingen voerde met zijn Amsterdamse collega Rutger Groot Wassink, toont zich tevreden. Hij geeft een nadere uitleg in de podcast, die hieronder te beluisteren is.

Op WeesperNieuws Extra gaan we er dieper op in.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant