Afbeelding

Weesp dringt aan op algemeen vuurwerkverbod

Politiek

WEESP - Weesp sluit zich aan bij de groeiende stoet gemeenten die bij het kabinet aandringen op maatregelen tegen overlast en misbruik van vuurwerk. Wat de overgrote meerderheid van de Weesper gemeenteraad betreft moet dat een algemeen vuurwerkverbod zijn. 

Donderdag is een motie aangenomen waarin het college van B en W wordt opgeroepen om “actief uit te dragen dat de gemeente Weesp ook zo snel als mogelijk van particulier afgestoken vuurwerk af wil.”

Dat betekent niet dat burgemeester Bas Jan van Bochove vandaag alvast een vuurwerkverbod uitvaardigt. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat dat alleen zinvol is als zoiets landelijk wordt geregeld. Anders is het volgens hem niet te handhaven. 

Minister bestoken
In de motie staat dan ook niet dat Weesp op eigen houtje een vuurwerkverbod moet instellen. Het 'actief uitdragen' betekent dat Weesp de minister gaat bestoken, een persbericht over het standpunt uitgeeft en andere gemeenten van dit alles op de hoogte stelt.  

Politiek
De motie werd ingediend door GroenLinks, WSP en PvdA. Ze stellen vast dat veel Weespers klagen over het vuurwerk, dat er veel schade aan gemeentelijke eigendommen is, er veel luchtvervuiling en afval achterblijft en bovenal dat het mensen letsel toebrengt. Ook D66 en VVD gaven hun steun. Alleen het CDA deed dat niet, die partij vindt dit een te grote stap en ziet meer in een geleidelijke afbouw van de vuurwerktraditie.


Foto ingestuurd door Jade van der Roest

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant