Afbeelding

Logopedie bij het afleren van afwijkende mondgewoonten

Advertorial

Langdurig speen- of duimzuigen, een tong die naar voren duwt tijdens het slikken, kauwen met de mond open en door de mond ademen. Het zijn stuk voor stuk afwijkende mondgewoonten. Ofwel: alles wat er gebeurt in het mondgebied dat niet normaal is. Ook foutieve lipgewoonten en nagelbijten behoren tot deze categorie.

Logopedie als behandeling
Deze afwijkingen hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de kaken, de stand van de tanden, het gehoor, de spraak en de algehele gezondheid. Bij zo’n tachtig procent van de kinderen is sprake van één of meer van deze afwijkende mondgewoonten. Logopedie kan helpen om die af te leren en om eventuele nadelige effecten te herstellen. De logopedist adviseert over een geschikte behandeling en stemt deze af op de specifieke behoeften van het kind.

Afwijkend mondgedrag signaleren
De spieren in en om de mond hebben belangrijke functies. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze tanden en kaken goed groeien, dat we goed kunnen slikken en dat we iedere klank op de juiste wijze kunnen uitspreken. Onze lippen geven de nodige tegendruk tegen de tanden en de kracht van onze tong zorgt dat de bovenkaak groeit. Tijdens het kauwen van voedsel kunnen we niet zonder onze kaakspieren. Wat gebeurt er als het evenwicht tussen deze spieren verstoord raakt? Dan brengt dit mogelijk gevolgen met zich mee voor de groei van de kaken of het gebit en voor slikken en spreken. De tandarts, orthodontist en logopedist signaleren deze afwijkende mondgewoonten regelmatig in hun praktijk. Als ouder kun je ze ook thuis opmerken. Je ziet dan bijvoorbeeld dat je kind door de mond in plaats van door de neus ademt. Ook als de mond de hele dag door openstaat, is dat een belangrijk signaal. Hetzelfde geldt voor het verschijnsel dat de tong tegen of tussen de tanden komt bij het uitspreken van de klanken: t, d, s, z, n, l of r (slissen). Vroegtijdige behandeling is van groot belang voor het beperken van de gevolgen van afwijkend mondgedrag. Logopedie biedt hiervoor de juiste oefeningen.

Mondspieren in evenwicht 
Bij een logopedist van Logopediepraktijk Wegwijs kan je kind zogenaamde ‘oromyofunctionele therapie’ volgen. Dit is een therapie die helpt om alle mondspieren weer in evenwicht te brengen. De logopedist geeft hierbij gerichte oefeningen om zo de foutieve gewoonten af te leren. Ook logopedie in de vorm van articulatietherapie kan blijvend resultaat opleveren. De concrete logopedie-oefeningen tonen veelal snel verbeteringen van de afwijkende mondgewoonten. Ook de gebitsstand verandert in veel gevallen in positieve zin. Dit is het gevolg van de verbeterde mondgewoonten die de logopedist het kind heeft aangeleerd. De voorwaarden voor het starten met de therapie zijn het stoppen van vingerzuigen of duimen. Het aanleren van een juiste tongpositie in rust en lipsluiting wordt getraind tijden de therapie. Voordat kinderen beginnen met logopedie kunnen de logopedisten van logopediepraktijk Wegwijs hiervoor handige tips geven.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant