Afbeelding
Foto: Gemeente Weesp

Lichtmonument in Stadhuis

Cultureel

WEESP - Vanmiddag heeft burgemeester Bas Jan van Bochove in de hal van het stadhuis het tijdelijke Holocaust-lichtmonument ‘Levenslicht’ onthuld.

Vandaag, 27 januari, is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. 

‘Levenslicht’, een monument met een diameter van 20 meter en bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - is ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.

Doel van het lichtmonument is het bewustzijn vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

Deel van 104.000 stenen
Op 16 januari werd het monument gepresenteerd in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over de 170 deelnemende gemeenten, waaronder Weesp.

Tot en met vandaag worden in Herinneringscentrum Westerbork ook de namen gelezen van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Vrijdag las Weesper Sjoerd Huisingh daar een aantal van de namen voor.

Bezichtigen
De komende tijd is het Weesper deel van het lichtmonument voor iedereen te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Stadskantoor in de hal van het stadhuis.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant