Afbeelding
Foto: Brian Elings

Toeters & Bellen krijgt een AED

Mensen

WEESP - Het AED-netwerk in Weesp breidt zich steeds verder uit. Binnenkort hangt er ook een apparaat aan de buitenmuur van café Toeters & Bellen aan de Herengracht. Dit is mogelijk gemaakt door een particulier initiatief van Ruben van Velthuysen. 

De 42-jarige Weesper kreeg in oktober 2018 in Velserbroek een hartstilstand tijdens het fluiten van een voetbalwedstrijd. Omstanders kregen het hart van de scheidsrechter toen weer aan de praat met behulp van een automatische externe defibrillator, oftewel een aed, die op het sportcomplex aanwezig was. 

Ruben is blij dat hij het kan navertellen, maar heeft in zijn leven wel het roer moeten omgooien. Zo heeft hij zich teruggetrokken uit Van Velthuysen Liebrecht; een financieel adviesbureau voor de medische wereld op het Van Houten Industriepark in Weesp. In plaats van een afscheidscadeau uitte hij een andere wens: een aed om op te hangen in Weesp, zodat ook hier meer levens kunnen worden gered. 

Het apparaat staat inmiddels bij Toeters & Bellen (de stamkroeg van Ruben), in afwachting van een buitenkast. De aed komt binnenkort aan de muur op het beschutte, maar niet afgesloten binnenplaatsje van het café zodat het apparaat ook buiten openingstijden bereikbaar is. De Weesper aed-deskundige Annelies Vinken gaat het barpersoneel en ook Ruben trainen in het gebruik van het apparaat, maar ook zonder instructie is het mogelijk om de aed in te zetten. Het apparaat 'zegt' namelijk stap voor stap wat je moet doen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant