Op het dak van basisschool De Triangel liggen sinds vier jaar zonnepanelen.
Op het dak van basisschool De Triangel liggen sinds vier jaar zonnepanelen.
podcast

Coaches helpen Weespers energie besparen

Natuur en Milieu

WEESP - Energiecoaches. Ze helpen particulieren om structureel zuiniger met energie om te springen. Wethouder Maarten Miner heeft er alle vertrouwen in, zo zegt hij deze week in onze podcast De Collegekamer.

De energiecoach is geen initiatief van de gemeente, maar van Platform Weesp Duurzaam. Maar de gemeente is er hartstikke blij mee, want dit past uitstekend in de doelstelling van het gemeentebestuur om Weesp in 2030 energieneutraal te laten zijn.

Vandaar dat er aandacht aan werd besteed op de gemeentepagina afgelopen week in WeesperNieuws en vandaar ook dat Maarten Miner er als wethouder van onder andere Milieu en Duurzaamheid er in onze podcast van deze week graag reclame voor maakt. 

Smallere beurs
Bovendien nam de gemeenteraad onlangs een motie van de PvdA aan waarin de gemeente wordt gemaand meer informatie te verstrekken over energiebesparing voor mensen met een smalle(re) beurs, bijvoorbeeld mensen die in een sociaal huurhuis wonen.

Huurhuis
Miner: “Je kunt je voorstellen dat mensen met een koopwoning zelf maatregelen kunnen nemen om energie te besparen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te leggen op hun dak. Maar als je een huurhuis hebt en je hebt geen dak waarover je kunt beschikken, kun je ook geen zonnepanelen plaatsen. En als een ander dan jij verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld het isoleren van je woning en die ander doet dat niet, dan ben jij de pineut.”

Op de mensen af
De energiecoaches gaan zelf op de mensen af, maar Miner ziet voor het adviseren van mensen wellicht ook een rol weggelegd voor organisaties die Weespers al op een ander terrein helpen. Immers, meent hij, als je toch al binnen bent, kun je net zo goed ook even kijken of er wat te verbeteren valt op energiegebied en dan is een telefoontje naar de energiecoach zo geregeld.

De energiecoaches zijn overigens vrijwilligers die een opleiding krijgen waarin ze leren waar ze op moeten letten en ook hoe ze mensen te woord moeten staan.

Beluister hier de podcast: ''De energiecoach ziet waar jouw winst ligt met besparing'

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant