De Omgevingswet voegt vele regels samen.
De Omgevingswet voegt vele regels samen. Foto: Marieke van Veen
podcast

Weesp legt ruimtelijk beleid zelf vast in laatste jaar voor fusie

Politiek

WEESP Meepraten over een omgevingsvisie voor Weesp tot 2050. Dat heeft absoluut zin, ook al fuseren we met Amsterdam, zegt wethouder John Vos.

De nieuwe Omgevingswet, waar de omgevingsvisie deel van uitmaakt, is een samenvoeging van talloze wet- en regelgevingen die invloed hebben op de ruimtelijke ordening, legt wethouder John Vos (WSP) uit in onze podcast De Collegekamer.

"Als je nu een bouwwens hebt, moet je kijken naar het bestemmingsplan, de bouwverordening, de milieuwetgeving en talloze andere zaken. Straks zijn alle beleidsuitgangspunten die bedoeld zijn om de ruimte in te richten in één en dezelfde wet weergegeven. Zodat in één keer duidelijk moet zijn of je wel of niet en tegen welke voorwaarden dat bouwproces in kunt gaan."

Amsterdam
"De omgevingsvisie geeft aan wat wij voor Weesp willen op ruimtelijk gebied voor de periode tot 2050", vervolgt Vos. Dat gaat over bijvoorbeeld woningen, economische zaken, zelfs ook over gezondheid. Hoe kan de fysieke omgeving mij op het gebied van gezondheid bijstaan en moeten we daar maatregelen voor nemen? Het komt er allemaal in."

Zinvol
De Omgevingswet moet in 2021 ingaan. Al een jaar later gaat de gemeente Weesp op in Amsterdam. Toch heeft het zin om een Weesper omgevingsvisie tot 2050 vast te stellen. Zo houdt Weesp immers de meeste invloed. "We hebben afgesproken dat onze omgevingsvisie integraal onderdeel wordt van die van Amsterdam. Een gemeente mag maar één omgevingsvisie hebben. Dat betekent dat we voor het Weesp een beetje vooruitlopen op de omgevingsvisie van Amsterdam."


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant