Afbeelding
Foto: Collectie Dick van Zomeren

Leerlingen zetten herdenking Februaristaking voort

Algemeen

WEESP Ook dit jaar is het mogelijk om in Weesp de februaristaking te herdenken. Er is aanstaande woensdagmiddag een bijeenkomst in de synagoge. 

Vorige jaar introduceerden leerlingen van het Vechtstede College in het kader van hun profielwerkstuk een herdenking. Lara Staal en Syske van Zuylen vinden dit onderwerp dusdanig belangrijk dat zij besloten aan deze bijeenkomst een vervolg te geven. Ook voor deze leerlingen maakt de herdenking deel uit van het profielwerkstuk. 

In verschillende Nederlandse steden legden arbeiders op 25 en 26 februari 1941 hun werk neer uit verzet tegen de Jodenvervolging. Ook in Weesp werd gestaakt, onder meer door werknemers van Geesink, Van Houten, de Hollandse Gummifabriek, Magneet en Wetri. 

Dit verzet wordt woensdag 26 februari in de synagoge herdacht met toespraken en voordrachten door onder anderen Sjoerd Huisingh van Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en Lous Steenhuis-Hoepelman die in 1943 als 'onbekend kind' in het weeshuis van kamp Westerbork belandde. Alle inwoners van Weesp zijn welkom bij de herdenking. Het programma start om 17.00 uur. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant