Zit er onder de kraan misschien nog een loden waterleiding?
Zit er onder de kraan misschien nog een loden waterleiding? Foto: Hans Peijs

Controle op waterleidingen

Natuur en Milieu

WEESP Gebouwen die gebouwd zijn voor 1960 kunnen nog loden waterleidingen hebben. Omdat lood ongezond is, wordt aangeraden te onderzoeken of dat het geval is.

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dit in Nederland verboden. Toch blijken er nog steeds woningen, schoolgebouwen, kinderdagverblijven, sportkantines en andere gebouwen te zijn met waterleidingen die vanwege het bouwjaar loden waterleidingen hebben.

Vóór en ná de watermeter
Drinkwaterbedrijven in de regio Gooi en Vechtstreek, PWN en Waternet zijn verantwoordelijk voor de leiding vóór de watermeter. Eigenaren van huizen en gebouwen zijn verantwoordelijk voor de leidingen áchter de watermeter.

Gebouwen
Kinderopvang in panden van voor 1960 hebben van de GGD het advies gekregen om te controleren of de waterleidingen nog van lood zijn. De scholen zijn benaderd door de gemeente en bekend is dat in ieder geval de Jozefschool vrij is van loden waterleidingen, meldde wethouder Astrid Heijstee dinsdagavond aan de gemeenteraad. De gemeente controleert ook de overige gebouwen die in eigen bezit zijn.

Zelf testen
Huiseigenaren kunnen via www.loodinwatertesten.nl zelf nagaan of er sprake kan zijn van loden leidingen. Ook kan een test worden aangevraagd. Ook voor huurders kan deze website behulpzaam zijn.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant