Afbeelding

Corona in Nederland; tips van de huisarts en apotheek

Zorg

WEESP Het nieuwe coronavirus COVID-19 heeft Nederland bereikt. Dat is geen reden tot paniek, zeggen zowel huisarts Burggraaff als apotheker Katja Van Oirschot: het oude, vertrouwde 'hygiëne in acht nemen' is hun devies. 

Zowel Burggraaff als Van Oirschot hebben de afgelopen weken al vele bezorgde Weespers aan de telefoon en de balie gehad, zo lieten zij voor de eerste besmetting al aan WeesperNieuws Extra weten. Bij de apotheek waren dat vooral verzoeken om mondkapjes, de huisarts kreeg vooral vragen van mensen met griepverschijnselen. 

'Mondkapjes werken niet'
Beiden zeggen momenteel niet veel meer te kunnen doen dan een luisterend oor bieden en advies geven. Van Oirschot verkoopt in Ballintijn en Veldsema geen mondkapjes en handgels. "Mondkapjes werken niet en zijn bovendien ook niet meer leverbaar. Handgels met alcohol kunnen handig zijn, maar dat is meer een drogisterijartikel", aldus de apotheker. De huisarts zegt na doorvragen bij bezorgde patiënten tot nu toe nog geen aanleiding te hebben gezien voor het aanvragen van een laboratoriumtest.

"Regelmatig je handen wassen met zeep, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken en die ook meteen weggooien", zo luidt het advies van de Weesper zorgverleners. Dat sluit aan op hygiënerichtlijnen van het RIVM

Burggraaff en Van Oischot begrijpen de bezorgdheid, maar zien allebei geen aanleiding tot paniek. Ter relativering halen zij de 'gewone' griep aan. Beide virussen vormen net als andere infectieziekten vooral een risico voor ouderen en mensen met een verminderde afweer.   

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant