Afbeelding
Foto: Oscar Borghardt

Tweede Nederlandse corona-patiënt in Diemen

Mensen

Bij een vrouw uit Diemen is het coronavirus vastgesteld. Dit is aangetoond door onderzoek in het AmsterdamUMC. Het resultaat is in het laboratorium van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevestigd. De vrouw heeft geen link met de eerste patiënt uit Loon op Zand. 

De tweede patiënt was vorige week op vakantie in het Italiaanse Lombardije, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De GGD Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw uit Amsterdam contact heeft gehad. De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen.
De vrouw werkt bij de locatie AMC van het UMC, maar doet volgens een persbericht van het UMC geen patiëntgebonden werk. Wat ze dan wel doet, is vanwege de privacy niet bekend gemaakt. Nadat ze deze week van vakantie was terug gekomen, is ze donderdag even aan het werk geweest maar ze is eigenlijk onmiddellijk naar huis gegaan. Volgens het UMC is de kans op besmetting in het ziekenhuis klein. GGD Amsterdam brengt samen met de afdeling Infectiepreventie in kaart met wie zij contact heeft gehad in de periode dat zij ziek was.

Zoontjes
Twee zoontjes van de vrouw zijn inmiddels ook getest. Hiervan is nog geen uitslag bekend. Desondanks heeft kinderdagverblijf CompaNanny Atlas Arena in Amsterdam Zuidoost besloten voorlopig dicht te blijven. Een van de kindjes was daar van de week en was die dag niet lekker. Daarom neemt de opvangorganisatie het zeker voor het onzekere en sluit voor tenminste twee weken de deuren.

Geen mondmaskers meer
Bij de apotheken is Diemen zijn inmiddels al geruime tijd geen mondmaskers meer te krijgen. Ook kunnen die niet worden besteld. Op de deur van de Diemer Apotheek hangt een mededeling waarop wordt aangegeven dat de GGD het gebruik van mondmaskers overigens afraadt. Het is vooral belangrijk om goed voor de persoonlijke hygiëne te zorgen en dikwijls de handen te wassen.

Geen paniek
Apotheek Katja van Oirschot in Weesp merkt niet dat, nu het virus zo dichtbij komt, meer mensen bellen voor informatie, "Maar misschien is het daar ook nog te vroeg voor."
Bovendien maant ze vooral niet in de paniekmodus te schieten. "Natuurlijk is dit niet goed, maar we moeten het niet groter maken dan het is", zegt ze. "Aan griep overlijden elk jaar ook mensen en daar hoor je niets over. En inderdaad, het is een virus, maar er zijn talloze virussen."
In elk geval vindt zij het niet de primaire taak van de apotheker om de burgers te informeren. "Dat lijkt mij een taak van de zorgverlener."

Landelijk informatienummer
De regering heeft een landelijk informatienummer geopend voor vragen over het coronavirus. Dit is bereikbaar via 0800-1351. Hier kunnen mensen hun vragen kwijt over het virus, zo heeft minister Bruins voor Medische Zorg bekendgemaakt nadat de tweede patiënte in Diemen is geregistreerd. De lijnen zijn vrijdagmiddag opengesteld. Bruins heeft hiertoe besloten omdat er volgens hem in de samenleving veel vragen zijn over het coronavirus. De minister verwacht dat hij later vandaag met beide coronapatiënten kan spreken.

Veel praten in Diemen
Er wordt in Diemen uiteraard veel gesproken over het Coronavirus. Hoewel we op het Diemerplein een jongedame met een mondkapje zagen lopen, is er geen sprake van paniek.
- Hans Püttmann, voorzitter van Winkeliersvereniging Diemerplein: "Ik ben vanmorgen gebeld door de NOS. Naar aanleiding van het Coronavirus zouden winkels in het winkelcentrum gesloten zijn of dichtgaan. Dat is helemaal niet waar. Het is gezellig druk in het winkelcentrum. Natuurlijk wordt er over het Coronavirus gesproken, maar we moeten waken voor paniek. Daar schiet niemand iets mee op. Het is belangrijk om je hygiëne goed te verzorgen, maar dat is altijd het geval."
- Medewerksters van Etos in winkelcentrum Diemerplein vertellen dat er veel vraag is naar desinfecterende zeep, gel en doekjes. Maar die zijn al dagen uitverkocht.
- Angelo Stassen, eigenaar van Grand Café Cheers: "Natuurlijk wordt er over het Coronavirus gesproken, maar er is geen sprake van paniek. Het is belangrijk om op je hygiëne te letten en je handen dikwijls te wassen. Maar mensen die in de horeca werken besteden altijd veel zorg aan hygiëne."
- Een 76-jarige inwoonster van Diemen heeft net boodschappen gedaan bij supermarkt Deen. "Nee hoor. Ik maak mij geen zorgen, maar ik heb wel extra boodschappen gekocht. Normaal doe ik op vrijdag boodschappen voor twee dagen, nu voor drie dagen."
- Dennis Heide, eigenaar van Brasserie Drusius, is eveneens kalm. "Het is belangrijk dat je de dingen blijft doen die je altijd doet. En uiteraard goed op de hygiëne letten. Maar dat moet je altijd doen."

Maatregelen
In ziekenhuis Tergooi zijn inmiddels maatregelen getroffen. Het ziekenhuis is voorbereid op een eventuele opname van besmette patiënten, staat op de website van Tergooi. "We hebben alle protocollen klaar mochten mensen met een verdenking op besmetting zich aandienen. Wij monitoren de situatie continu en scherpen onze protocollen aan op basis van de informatie van het RIVM.

Advies
Een belangrijk advies voor iedereen is: was goed de handen, nies en hoest in de elleboog en houdt een meter afstand van hoestende mensen, aldus de GGD op de eigen website. "Het is heel begrijpelijk dat mensen ongerust zijn en vragen hebben." Kijk voor vragen en antwoorden over het coronavirus op de site van het RIVM. 

Later vandaag meer berichten hierover uit de regio.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant