Afbeelding

Vergrijzing in Weesp: de gevolgen voor de woningmarkt

Advertorial

Nederland is aan het vergrijzen. Dit heeft uiteindelijk gevolgen voor de woningmarkt, omdat senioren andere wensen en woonvoorkeuren hebben. In de gemeenten Amstelveen, Weesp en Naarden-Bussum staan nu zo’n 60% minder woningen te koop dan 10 jaar geleden. Jongeren kunnen daardoor niet toetreden op de markt, en ouderen kunnen niet weg.


Toenemende vergrijzing in Weesp

De leeftijdsgroep van 60 tot 75 jaar is de afgelopen jaren het snelst gegroeid in Weesp. Deze trend zal zich de komende decennia fors doorzetten. Iets meer dan een kwart van de bevolking zal in 2040, 65 jaar of ouder zijn. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de vergrijzing, zal de druk op de zorg toenemen. Dit geldt niet alleen voor de formele zorg, maar ook voor de informele zorg (mantelzorg). Dit komt omdat steeds meer ouderen zelfstandig (thuis) wonen. Ook neemt het aantal alleenwonende ouderen toe. Door de vergrijzing is het noodzakelijk dat er ook geschikte woningen voor ouderen bijkomen. Op deze manier kunnen ouderen doorstromen, en komen er meer woningen voor jongeren vrij.


Woonvoorkeuren ouderen

Senioren wonen het liefst in kleine, comfortabele woningen die goed zijn onderhouden en van alle gemakken zijn voorzien. Het liefst wonen zij in een gelijkvloerse woning. Dit noemen we ook wel een nultredenwoning. Veel senioren wonen ook liever in een huurwoning dan een koopwoning. Daarnaast wonen ze graag in de buurt van verschillende voorzieningen, denk hierbij aan de supermarkt en de sportschool. Aangezien autorijden en fietsen steeds lastiger wordt voor ouderen, is het belangrijk dat het huis goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.


Tips om langer zelfstandig thuis te wonen

Niet iedereen heeft de financiële middelen om te verhuizen naar een andere woning. Ouderen blijven daarom ook steeds langer thuis worden. De meeste ouderen doen dit vrijwillig, maar er zijn ook ouderen die vanwege de veranderde regelgeving niet anders kunnen. Gelukkig zijn er verschillende opties waardoor het mogelijk is om langer zelfstandig thuis te wonen. Ouderen krijgen steeds meer moeite met traplopen. Ze kunnen natuurlijk het hele huis verbouwen, zodat alle voorzieningen om de begane grond beschikbaar zijn. Dit is alleen wel behoorlijk duur. Een goedkopere optie is het installeren van een traplift. Een nieuwe traplift kost ongeveer €2.500,-. Voor en tweedehands exemplaar betaalt men ongeveer €1.600,-. Daarnaast kan het ook fijn zijn om extra handsteunen in de woning te plaatsen. Denk hierbij aan een handvat in de wc. Ook het automatiseren van de verwarming en verlichting, kan voor ouderen uitkomst bieden. Hierdoor hebben zij er geen omkijken meer naar!


Energie vergelijken en overstappen

Door de woning ouderenvriendelijk te maken, verandert het energieverbruik. Een traplift zorgt er namelijk voor dat er meer stroom gebruikt zal worden. Het is dus verstandig om regelmatig energiecontracten te vergelijken in een energievergelijker. Op deze manier kunnen ouderen tientallen euro's per jaar besparen!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant