Afbeelding
Foto: André Verheul

Hoe bereidt de gemeente zich voor op corona bij medewerkers

Algemeen

WEESP - Hoewel er in Weesp tot op heden nog geen besmettingen met het coronavirus bekend zijn, heeft de VVD-fractie dinsdag wel vast vragen gesteld aan het college van B en W over hoe de gemeente zich intern op een uitbraak voorbereidt. Met het verzoek zo snel mogelijk te antwoorden, 'zolang we nog geen besmetting hebben met het coronavirus'. De antwoorden kwamen vanmorgen.

Als algemene stelregel geldt dat de gemeente de adviezen van RIVM en GGD volgt. "Wij houden scherp in de gaten of deze veranderen en zijn dan voorbereid om maatregelen te nemen", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De Weesper liberalen vragen zich af of er al maatregelen zijn of worden genomen dat medewerkers van de gemeente de mogelijkheid hebben om vanuit huis te werken. Er zijn voor thuiswerken of anderszins door het RIVM en GGD op dit moment geen adviezen gegeven, is de reactie van het college. Wel wordt aangegeven dat indien dat nodig is, ambtenaren voor overleg met bijvoorbeeld collega's in Amsterdam ook kunnen terugvallen op communicatie op afstand via de mobiele telefoon. 

Participatie en raadsvergaderingen
De tweede vraag gaat over bijeenkomsten met inwoners, zoals laatst nog over het bestuursakkoord en groenbeleid. Is het verstandig om dit soortbijeenkomsten te schorsen om zoveel mogelijk besmettingsgevaar te voorkomen. Kunnen deze ook uitgesteld worden naar een later moment in het jaar? Hoewel er nu nog geen specifieke adviezen zijn van RIVM of GGD, zijn wel alvast de bijeenkomsten en evenementen in Weesp geïnventariseerd, zodat zo nodig snel gehandeld kan worden. Datzelfde geldt voor commissie- en raadsvergaderingen de komende periode waar mogelijk insprekers zijn en mensen die de vergadering willen volgen op de publieke tribune.  

Continuïteit
Mocht er een grotere uitbraak volgen, hoe wordt dan verzekerd dat medewerkers op cruciale functies hun werk juist kunnen blijven doen indien er een crisissituatie optreedt, is vraag vier. Weesp is opgenomen in het continuïteitsplan van de gemeente Amsterdam, waarmee de cruciale processen ten behoeve van de continue bedrijfsvoering zoveel mogelijk geborgd zijn.

En hoe gaat dat als de helft van de commissie- en raadsleden ziek is? Kunnen bijeenkomsten dan doorgaan, of kunnen die op een andere manier technisch gerealiseerd worden zodat dit op afstand kan? De regels zijn zo, dat een raadsvergadering alleen geopend wordt als op dat moment meer dan de helft van de raadsleden aanwezig is. De vraag of vergaderen ook op afstand kan, wordt niet beantwoord.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant