Afbeelding
Foto: Dmytro Sheremeta

Elektrische auto’s voordeliger dan brandstofauto’s door subsidie?

Advertorial

Begin maart werd bekend dat de overheid particulieren die een elektrische auto willen tegemoet gaan komen met een subsidie per 1 juli 2020. Waar ondernemers al konden profiteren van een lagere bijtelling en milieu-investeringsaftrek is er nu ook voor particulieren een extra stimulans in het leven geroepen. Bij aankoop (of private lease) van een nieuwe (volledig) elektrische auto tussen de € 12.000 en € 45.000 met een actieradius van minimaal 120 km. krijg je als particulier € 4.000 subsidie vanuit de overheid. Voor tweedehands modellen is dit een bedrag van € 2.000.

Volledig elektrische modellen vaak vrij nieuw op de markt
Het aanbod aan elektrische auto’s is nog niet enorm groot. Vooral voor ondernemers was de Tesla Model 3 in 2019 erg interessant door lage bijtelling van 4% (ipv 22%) en de hoge milieu-investeringsaftrek. Met een nieuwwaarde van circa € 58.000 is dit voor veel particulieren echter onhaalbaar. Pas eind 2019 en begin 2020 is er een breed scala van volledig elektrische auto’s in het A en B segment (stadsauto’s) op de markt verschenen. Omdat de meeste auto’s nieuw zijn en er dus maar weinig occasions beschikbaar zijn liggen de prijzen over het algemeen wat hoger. Wanneer de prijzen echter worden vergeleken met een benzineauto in hetzelfde segment en hetzelfde bouwjaar dan liggen de prijzen met de subsidie vrij dicht bij elkaar.

Beschikbare elektrische stadauto’s:

Skoda Citigo e-iv – € 22.300 (met subsidie € 18.300)
Renault Zoë - € 24.950 (met subsidie € 20.950)
Volkswagen e-Golf – € 28.850 (met subsidie € 24.850)
Hyundai Ioniq - € 27.900 (met subsidie € 23.900)
Opel Corsa-e - € 32.750 (met subsidie € 28.750)

Subsidie ook beschikbaar met private lease
Wie niet in één keer het bedrag heeft om een elektrische auto te kopen kan ook kiezen voor een private financial lease contract. De koopprijs van de auto wordt dan omgezet naar een maandelijkse lease prijs. De subsidie is dan nog steeds van toepassing en wordt verrekend met de maandprijs. Aan het einde van het leasecontract kan de auto dan definitief worden overgenomen na betaling van een slotsom.

Andere voordelen
Naast de subsidie profiteer je als particulier nog van enkele andere voordelen wanneer je kiest voor elektrisch rijden. Zo krijg je tot 2024 vrijstelling van de wegenbelasting en is elektrisch opladen goedkoper dan benzine tanken. Waar je met een benzine auto gemiddeld 10 cent per gereden is dit voor op stroom 3 cent (bij thuis opladen) per kilometer.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant