Afbeelding
Foto: Enter Media

'Problemen zijn groot bij huis-aan-huisbladen'

Algemeen

Lokale kranten zitten vanwege de coronacrisis in zwaar weer. Dat geldt ook voor de weekbladen van Enter Media, onder meer uitgever van BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. "De problemen zijn zeer groot", zo zei directeur Adri de Bruijn vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. 

"Tot op heden kunnen we het allemaal nog aan, maar voor de komende maand, nadat er veel advertentie-opdrachten zijn ingetrokken, zien we dat er een stagnering in onze financiën komt. Dat levert in de liquiditeit een dusdanig probleem op dat we verwachten dat we volgende maand een aantal rekeningen niet betaald kan worden", geeft De Bruijn aan.

Mondjesmaat

Weekbladen moeten het vooral hebben van advertentie-inkomsten. Die hollen momenteel hard achteruit en dat geldt tevens voor de advertentie-opdrachten. Op de landelijke radio meldt De Bruijn dat er sprake is van advertentie-terugname van 30 tot wel 65 procent als hij een rondje doet bij zijn collega's van de verkoop. "We verwachten we dat we tot en met volgende maand door kunnen gaan", zegt hij. "Dat mag nog geen probleem zijn, alleen wij verwachten ook dat onze adverteerders, dus die al geadverteerd hebben en waarvan de rekeningen openstaan, dat dat geld mondjesmaat gaat binnenkomen, omdat we zien dat het hele betalingssyssteem in Nederland stagneert", is zijn verwachting.

Via abonnees probeert Enter Media een andere bron van inkomsten aan te boren. Twee nieuwsmedia van de uitgever zitten deels achter de betaalmuur. Dat gebeurt al ruim een jaar in Weesp en sinds een kleine maand behoort ook Hilversum tot het Extra-gebied van de in Weesp gevestigde bedrijf. "Het abonneesysteem begon eigenlijk net goed te lopen, maar nu komt deze crisis eraan en dat is net te vroeg voor onze abonnementen", aldus De Bruijn.

Door heel Nederland zijn er zorgen over het voortbestaan van de weekbladen, omdat zij veel meer dan regionale bladen bijna alleen afhankelijk zijn van advertenties. Die zorg spreekt Thomas Bruning ook uit in het radio-item van de NOS. "Als het om lokale media gaat dan is het een heel groot probleem", zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). 

Speciaal pakket

Bruning vindt dat er een speciaal noodpakket voor media moet komen naast de maatregelen die de overheid al heeft getroffen voor ondernemers. "Iedereen ziet hoe belangrijk die media nu zijn en dat betekent dus dat ook gemeenten en provincies en dus de nationale overheid zich echt achter de oren moeten krabben. Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de lokale journalistiek overeind blijft?", meldde hij.

Zo'n pakket kan zeker een goede steun in de rug zijn voor de lokale kranten meent De Bruijn ook. Zeker helpt dat de uitgevers in deze tijden van de coronacrisis. "Ik denk dat het heel hard nodig is om bijvoorbeeld een bijdrage in druk-, verspreidkosten en uiteraard voor de personele kosten krijgen als garantie voor de komende periode. Dat geeft ons in ieder geval de zekerheid dat we ons werk kunnen blijven doen."

Alternatieven

Zelf onderneemt de uitgever diverse acties om geld binnen te krijgen en het bedrijf financieel zo gezond mogelijk te houden. Met de afdeling verkoop wordt dagelijks gekeken naar advertentie-alternatieven. Tevens heeft hij de burgemeesters van het verspreidingsgebied ('t Gooi, de Vechtstreek en Diemen) benaderd om te ondersteunen. Daarbij gaat het niet zozeer om financiële steun, maar is de gedachte gemeenten meer advertentieruimte te laten opnemen omdat zij in deze tijden van het coronavirus meer informatie te delen hebben met de inwoners. "Een van de gemeenten heeft zelfs de bijlage, die zij normaal gesproken in de loop van het jaar uitgeven, al naar voren toe gehaald, zodat de rekening alvast gestuurd kan worden, zodat de liquiditeit aan onze kant gegarandeerd is", is een ander voorbeeld van steun van de lokale overheid. 

Intern kijkt De Bruijn ook nog waar hij op kan letten. Snijden is iets wat huis-aan-huisbladen de laatste jaren al veel vaker hebben moeten doen door de dalende inkomsten en de stijgende druk- en verspreidkosten. "Dat betekent toch aan de redactiekant, terwijl die het hardst nodig is op dit moment, als eerste gekeken wordt of daar besparingen mogelijk zijn."

In de tussentijd ziet De Bruijn wel steunbetuigingen van lezers. Hij ziet dat meer lezers abonnee worden van Extra mede doordat zij daarmee de lokale journalistiek in stand willen houden. Collega-uitgevers zijn bezig met een donatieknop op hun websites, zodat de lezer op die manier een bijdrage kan leveren aan het behoud van de lokale nieuwsmedia.

Het hele radio-item is terug te luisteren via deze link: https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/532850-lokale-kranten-in-problemen

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant