Afbeelding
Foto's: Archief HKW

Online expositie over de bevrijding in Weesp

Cultureel

WEESP - 75 jaar Bevrijding in Weesp, zo heet de expositie die nu online te zien is bij de Historische Kring Weesp.

Het had een wisselexpositie moeten worden in Museum Weesp, die samen met de Historische Kring Weesp (HKW) en RHC Vecht en Venen zou worden samengesteld. Die kan vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. In plaats daarvan toont de HKW een aantal bevrijdingsfoto’s uit haar beeldarchief in een virtuele expositie.

Pas op 7 mei
Hoewel 'Weesp Bevrijd' de laatste jaren wel is gevierd met een indrukwekkende stoet oude militaire voertuigen die door het centrum trekt, is dit ver bezijden de waarheid. In werkelijkheid bleef het op 5 mei stil in de straten van Weesp. Pas op maandag 7 mei 1945 kwamen de bevrijders onze kant op.

Aan het einde van die maandagochtend trok er een militaire colonne over de Provinciale Weg richting Amsterdam. “De Canadezen zijn er”, klonk het in Weesp waarop een aantal inwoners haastig naar de kruising bij restaurant De Adelaar (nu Tong Ah) vertrok om ze feestelijk binnen te halen. 

Sigaretten en chocolade
Daar zwaaiden ze uitbundig naar de militairen met tank die Weesp tot hun verbazing gewoon links, of beter gezegd 'rechts' lieten liggen en doorreden naar Amsterdam. En het waren ook geen Canadezen, maar het was de 49ste Infantery Division uit Yorkshire, Engeland, met Brengun-carriers, lichte pantserwagens, die ‘s ochtends kort Hilversum en Bussum hadden aangedaan en voor Weesp geen tijd hadden.

De toegesnelde Weespers moesten het dus doen met de hen toegeworpen sigaretten en chocolade. Pas weken later bracht een hoge militair een bezoek aan Weesp. Op zijn meegebrachte pantserwagen mochten kinderen een rondje door Weesp rijden.

Bevrijdingsfeesten
In Weesp werd het einde van de oorlog in Europa vanaf maandag 7 mei gevierd met allerlei bevrijdingsfeesten. Die begonnen op het Grote Plein waar de Weesper muziekkorpsen De Adelaar, Jubal en Soli Deo Gloria speelden. In de stad zelf liepen die dag enthousiaste groepjes feestvierders rond. ’s Avonds waren er dankstonden in verschillende kerken. Maar omdat het zondag was bleven grote feesten uit.

Die begonnen de dagen er na en duurden wel even. De feesten vonden plaats per buurt of straat, centraal georganiseerd door kerken of verenigingen. Zo hielden de buurtcommissies van de Achterherengracht, Julianastraat en Tuinkade op Hemelvaartsdag 10 mei volksspelen voor de kinderen en was er ’s avonds een feest voor de volwassenen. Daarna waren er tot augustus grote bevrijdingsfeesten en bijeenkomsten die vaak op het Grote Plein begonnen. 

De Bevrijdingsexpositie is te zien op www.hkweesp.nl onder het kopje Uitgelicht.

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant