Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Na Amsterdam gaat ook Weesp akkoord met Herindelingsadvies Weesp-Amsterdam

Algemeen

WEESP Na de gemeenteraad van Amsterdam ging donderdag ook de gemeenteraad van Weesp akkoord met het herindelingsadvies Weesp-Amsterdam.

Dit advies is het definitieve document dat beide gemeenten na een uitvoerig proces en een pakket aan onderlinge afspraken sturen aan de provincie. Die stuurt het met haar eigen zienswijze door naar de minister, die vervolgens een wetsvoorstel maakt. De bedoeling is dat Amsterdam en Weesp per 16 maart 2022 één gemeente vormen.
De overgrote meerderheid in de gemeenteraad is blij met het besluit - het werd 'een historische stap' genoemd. Alleen het CDA, tegenstander van de fusie met Amsterdam, sputterde tegen. Fractievoorzitter Katinka Hilders vroeg in een motie het herindelingsadvies niet naar de provincie te sturen voordat de gemeenteraden de verordening hebben vastgesteld waarin de nabijheid van bestuur voor Weesp is geregeld.

Daarmee maakte ze bij de andere raadsfracties geen vrienden. De fusiekaravaan koerst soepel en voortvarend af op 16 maart 2022, waarom zou je die nu aan de kant van de weg willen zetten? De motie werd ontraden door burgemeester Van Bochove. De scepsis die hij bij het CDA proeft, ervaart hij zelf geenszins. Weesp en Amsterdam trekken volgens hem op basis van gelijkwaardigheid met elkaar op en alle afspraken met de hoofdstad worden 'zorgvuldig en weloverwogen' gemaakt, zei hij. Hilders keerde daarna op haar schreden terug en trok de motie in. Opmerkelijk, hilarisch en pijnlijk ineen: bij de hoofdelijke stemming stemde Hilders voor het adviesvoorstel. Zij probeerde dat nog te herstellen, maar dat kon niet meer, waarmee alleen de overige twee CDA-fractieleden tegen het voorstel stemden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant