Afbeelding
Foto: Pixabay

Gooise Meren wijst ook windmolens in natuurgebieden Weesp af

Natuur en Milieu

WEESP - De gemeenteraad van Gooise Meren heeft zich op initiatief van VVD afwijzend uitgesproken over een voorstel voor zonnepanelen en windmolens op het Gooimeer en in de Bloemendaler- en Aetsveldsepolder. Bovendien ziet de raad geen aanleiding om de ambitie nog verder te verhogen, zoals was voorgesteld.

Nederland is in dertig regio's verdeeld met de opdracht per regio een bod te doen voor de opwek van energie uit zon en wind voor de energietransitie en Gooise Meren is onderdeel van deelregio Gooi en Vechtstreek die hoort bij Noord-Holland-Zuid. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de eerste stap, de concept-Regionale Energiestrategie (RES), waaraan vele deskundigen, organisaties en inwoners hebben bijgedragen. 

Naardermeer
In het voorstel staan gebieden ingetekend waar mogelijk zonnepanelen en windmolens kunnen komen, zoals op het Gooimeer en gebieden voor windmolens in de Bloemendaler- en Aetsveldsepolder, dichtbij het Naardermeer. Bovendien stelde het college voor een zienswijze in te dienen met een oproep voor een nog hogere ambitie.

Aqua- en geothermie
Voor VVD Gooise Meren gaat dat te ver, meldt raadslid Hugo Bellaart. "Gooimeer zuidoever is Natura 2000 gebied en de VVD wil daar geen windmolens zien verrijzen van 150 meter hoog of meer en ook geen zonnepanelen." De andere twee gebieden waartegen de VVD bezwaar maakte met betrekking tot windmolens zijn de polders gelegen bij het beschermde en vogelrijke Naardermeer.

Nieuwe energiebronnen
Bellaart: "De VVD ziet bovendien geen enkele aanleiding de ambitie nog eens te verhogen nu recent bekend is gemaakt dat het bod van de dertig regio's tezamen nu al de totale opgave overstijgt. Te meer omdat er nog dertig jaar te gaan is waar allerlei nieuwe hernieuwbare energiebronnen benut kunnen worden, zoals aqua- en geothermie die nu nog niet zijn meegeteld."

Het was voor de VVD aanleiding voor een amendement met daarnaast een motie om de Regio Gooi en Vechtstreek te bewegen haar input bij te stellen en een aantal zoekgebieden in het natuurhistorisch landschap te schrappen. Beide kregen steun van een meerderheid van de raad.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant