Minima kunnen vanaf volgend jaar rekenen op een hogere bijdrage voor de contributie van een sportvereniging.
Minima kunnen vanaf volgend jaar rekenen op een hogere bijdrage voor de contributie van een sportvereniging. Archieffoto: Hans Peijs

Meer financiële support voor Weesper minima

Algemeen

WEESP In de aanloop naar de fusie met Amsterdam in 2022 kunnen Weesper minima volgend jaar al gebruikmaken van een aantal voordelen die ze nu nog niet hebben. Het gaat om: schoolgerelateerde kosten, het Jeugdfonds Sport en Cultuur (waaronder zwemles met een gegarandeerd diploma), een pc-regeling, kindbonnen via de Stadspas en gratis openbaar vervoer ouderen (GOV). 

Dit voorstel doet het college van B en W de gemeenteraad, die nog akkoord moet gaan. Deels gaat het om voorzieningen die Weesp al kent, maar via het Amsterdamse beleid gunstiger is voor de Weesper inwoner, deels gaat het om voorzieningen die Amsterdam inzet, maar in Weesp nog niet. Het gaat om de volgende regelingen:

- Het zogeheten Kindpakket wordt vervangen door de Scholierenvergoeding van Amsterdam. Inhoudelijk komt deze regeling in grote lijnen overeen met het Kindpakket, maar de maximale vergoeding is hoger, gemiddeld 100 euro per kind per jaar.
- De declaratieregeling Jeugd sport en cultuurfonds wordt vervangen door de Sportvergoeding Jeugd en het Jongerencultuurfonds. Deze gaan uit van een hogere maximale vergoeding dan de huidige. Het gaat om een bijdrage voor contributies aan sportverenigingen en om zwemles (pakket van 2 jaar met ‘gegarandeerd diploma’). De huidige afspraken met het Jeugd sport en cultuurfonds Noord-Holland gelden tot 2021.
- Een pc-regeling voor schoolgaande kinderen om een pc of laptop aan te schaffen. Weesp kent deze regeling niet. Het betreft de scholieren van 10 t/m 12 jaar en de groep van 13 t/m 17 jaar.
- Met de introductie van de Stadspas biedt de gemeente aan kinderen van 0 tot 14 jaar ook kindbonnen aan (babybon voor 0-2 jarigen, boekenbon voor 3-9 jarigen, kledingbon voor 9 – 14 jarigen). Het betreft een tegoed voor de aanschaf van kleding, baby-artikelen of een boek bij een jaarlijks door de gemeente te bepalen instelling.
- Ouderen in de AOW met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen gratis reizen in Weesp en Amsterdam als ze een persoonlijke OV-chipkaart hebben. Het betreft het reizen per openbaar vervoer met GVB, Connexxion en EBS.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant