Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Cees van Vliet bij opening Laurentiuskerk benoemd tot ereburger van Weesp

B2B

WEESP Vandaag kreeg ondernemer Cees Van Vliet de erepenning van de stad Weesp. Dit is de hoogste onderscheiding die de gemeente voor een burger kent. Deze werd door burgemeester Bas Jan van Bochove uitgereikt tijdens de officiële heropening van de door hem gerestaureerde Laurentiuskerk. Deze vond vanwege de coronacrisis drie maanden later dan was gepland, maar dit feit is er niet minder heuglijk door.

Van Vliet ontving de erepenning voor zijn verdiensten voor de Weesper samenleving. Het meest in het oog vallen de uitgebreide restauratiewerkzaamheden van veel historische panden, met als kers op de taart de verbouwing van de Laurentiuskerk. 

Weesper erfgoed
Voor de manier waarop Van Vliet met het Weesper erfgoed omgaat, heeft hij in het verleden al veel waardering gekregen van bijvoorbeeld de Historische Kring Weesp, het Cuypersgenootschap, de Bond Heemschut en de Vereniging tot Behoud van Karakteristiek Weesp. Verder kan een groot aantal plaatselijke organisaties en verenigingen op zijn (financiële) ondersteuning rekenen. Zo verleent hij zijn medewerking aan de 4 en 5 mei herdenkingsactiviteiten, het Sluis- en Bruggenfeest, de Vechtloop, FC Weesp, Weesp Proeft, de Nacht van Weesp, de WeesperNieuws Triatlon en Weesp Gastvrij. Burgemeester Van Bochove zei hierover in zijn toespraak: “Jij bouwt, en zo kunnen anderen weer op jou bouwen."
De geëmotioneerde Van Vliet, van nature een bescheiden persoon, was totaal uit het veld geslagen door de eer die hem te beurt viel.  

Meer hoogtepunten
Dit was niet het enige hoogtepunt vanmiddag. De officiële opening werd bezegeld met de onthulling van een spectaculair glas-in-loodraam vol symboliek boven de entree van het proeflokaal van Wispe Brouwerij. Hierin zijn onder andere Cees en zijn vrouw Nicole vereeuwigd (toegegeven, je moet er even naar zoeken), het nieuwe wapen van de gemeente Weesp zit erin, je ziet de 'Janton ooievaar' die verwijst naar de vorig najaar veel te jong overleden architect Janton Stork die de nieuwe Laurentiuskerk heeft ontworpen en er is graan te zien dat symboliseert dat hier de proeverij van Wispe Brouwerij en jeneverstokerij Anker Weesp zijn gevestigd.

Van de kerk naar de kroeg
Tevens reikte André Verheul, voormalig hoofdredacteur van WeesperNieuws, aan Van Vliet het eerste exemplaar uit van zijn boek over de Laurentiuskerk 'Van de kerk naar de kroeg'.

De wind hielp fors mee toen burgemeester Bas Jan van Bochove en Nicole en Cees van Vliet het nieuwe glas-in-loodraam onthulden.

Het feestelijk onthulde glas-in-loodraam staat stijf van de symboliek.

De kleinkinderen van Nicole en Cees houden het eerste exemplaar van het boek 'Van de kerk naar de kroeg' omhoog. Met microfoon schrijver André Verheul.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant