Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Schoorsteen Nijverheidslaan gesloopt ondanks aanvraag monumentenstatus

Algemeen

WEESP Afgelopen vrijdag - slechts drie dagen geleden - berichtten we nog dat door de Bond Heemschut een monumentenstatus was aangevraagd voor de laatste fabrieksschoorsteen in Weesp. Maar deze bijzondere schoorsteen aan de Nijverheidslaan is dit weekend met de grond gelijk gemaakt. Wat is er gebeurd?

Het ene moment wordt er een monumentenstatus aangevraagd voor de schoorsteen van de voormalige Margarinefabriek De Valk aan de Nijverheidslaan. “Omdat er concrete plannen voor sloop bestaan vragen wij u als college de waarde van de schoorsteen te onderzoeken”, zo bericht directeur Loeff van de Bond Heemschut en de Erfgoedvereniging Heemschut het college van B en W.

Het volgende moment ligt de schoorsteen in puin op de grond... Is de schoorsteen versneld gesloopt om te voorkomen dat het bouwwerk een monumentenstatus zou krijgen? Dat is onduidelijk.

“Ik vind het wel opvallend, laat ik het zo zeggen.” Directeur Karel Loeff van de Bond Heemschut geeft aan geen idee te hebben wat er precies is gebeurd, wel noemt hij de sloop van de schoorsteen ‘ongelooflijk vervelend en jammer’.

Loeff verwijst naar de gemeente om de huidige status van de schoorsteen te achterhalen, want onduidelijk is of het bouwwerk al in voorbescherming is genomen. Helaas is tot op heden de behandelend monumenten ambtenaar van de gemeente voor het WeesperNieuws onbereikbaar. 

“Als onze aanvraag tot monumentenstatus heeft geleid tot voorbescherming, dan is er met de sloop sprake van een strafbaar feit. Maar we weten niet zeker of dit zo is. Misschien krijgt dit verhaal dus wel een staartje.” Aldus de directeur van de Bond Heemschut.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant