Afbeelding
Foto: Nora Schenk

Het carillon speelt weer nieuwe melodietjes

Buurt / wijk

WEESP Eigenlijk wordt de speeltrommel van het carillon in de Grote Kerk elk kwartaal verstoken. Nu duurde het iets langer in verband met de coronamaatregelen. Maar sinds deze week zijn er weer nieuwe melodieën te horen op het carillon.

“Eindelijk niet meer elk uur dat liedje van Frozen...” Aldus een centrumbewoonster die liever niet met haar naam in de krant wil. Ze doelt op het nummer ‘Let it go’ van de Disneyfilm Frozen, dat tot vorige week op elk halve uur te horen was op het carillon van de Grote Kerk.

Afgelopen januari werd de speeltrommel van het Weesper klokkenspel voor het laatst verstoken. ‘Speeltrommel’ en ‘versteken’ is vakjargon van de beiaardier, dat zoveel betekent als nieuwe liedjes uit het carillon laten komen. Normaal gesproken worden de melodieën elk kwartaal veranderd, maar dit jaar liep dat anders.

“Het versteken gebeurt met minimaal drie personen; twee draaien de moeren vast zodat de pinnen in de trommel komen en een ander zet de speeltrommel erop.” Weesper stadsbeiaardier Bauke Reitsma legt uit dat het vanwege die hoeveelheid mensen en de kleine ruimte met het oog op de coronamaatregelen daarom niet eerder mogelijk was de speeltrommel te versteken.

“En dan sta ik er ook nog bij om aanwijzingen te geven. Ik bereid de melodieën voor zodat ze op de speeltrommel kunnen. Maar bij het plaatsen moet er soms nog wel eens iets gewijzigd worden. De trommel mag namelijk niet te vol zijn, want dan draait-ie te zwaar.”

Music maestro!

Over elke melodie – vier dus in totaal – is nagedacht door de beiaardier. Dit is wat het carillon de komende tijd speelt:

Hele uur:
Hymn to Freedom van Oscar Peterson van zijn LP Night Train uit 1962 en daarna hymne voor de rechten van de mens. Deze melodie is op verzoek van Beiaardkring voorzitter Kit Miles op de trommel gezet.
Beiaardier Bauke Reitsma: “Ik vind deze melodie heel toepasselijk omdat we dit jaar ook 75 jaar bevrijding vieren. Daarbij wordt de Hymn to Freedom ook gebruikt door de Black Lives Matter beweging, dus nog een goede reden om deze op de trommel te zetten.”

Kwart over het uur:
Een fragment uit het Oekrainse volkslied ‘Plyve Kacha’ waarop Pamela Ruiter-Feenstra en Jet Schouten de compositie Healing Bells componeerden. Het werk werd onlangs wereldwijd door beiaardiers gespeeld als hart onder de riem voor mensen die geraakt zijn door het coronavirus.

Halve uur:
De eerste maten uit een sonatine in G van Ludwig van Beethoven.
“In 2020 wordt de 250ste geboortedag van deze componist herdacht, daarom wilde ik graag een melodie van Beethoven op de trommel zetten,” aldus Reitsma.

Kwart voor het uur:
Een thema uit Thin Air, een compositie van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. Deze compositie wordt in heel Europa gespeeld op festivals om de getroffenen door het coronavirus te steunen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant