Afbeelding
Foto:Pexels

Vannacht kans op tientallen vallende sterren per uur

Natuur en Milieu

WEESP De meteorenzwerm Perseïden bereikt vandaag zijn piek en dat betekent dat er vannacht met een beetje geluk tientallen vallende sterren per uur te zien zijn.

Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 4.00 uur. Er zijn dan naar schatting 30-42 meteoren – ‘vallende sterren ‘– per uur zichtbaar.

De Perseïdenzwerm komt elk jaar rond 12 en 13 augustus voorbij, maar het aantal meteoren dat de dampkring binnendringt varieert elk jaar. Dit jaar is het aantal meteoren per uur vrij laag. Twee jaar geleden was het aantal veel hoger, toen waren er wel 100 vallende sterren per uur te zien.

Sluierbewolking

Om de vallende sterren te zien moet het wel helder weer zijn. Naast opklaringen wordt er vannacht namelijk ook wat bewolking verwacht. De vallende sterren bevinden zich op 80 -100 kilometer hoogte en verbranden snel. Eventuele sluierbewolking kan er daarom voor zorgen dat er weinig te zien is.

Vallende sterren

De term ‘vallende sterren’ is overigens misleidend. De lichtflitsjes die tijdens het hoogtepunt van de meteorenzwerm te zien zijn, ontstaan doordat stof- en puindeeltjes de atmosfeer van de aarde binnendringen en de lucht vóór zich comprimeren en aan het gloeien brengen. Vanaf het aardoppervlak is dat bij helder weer te zien als een lichtflitsje.

Dat er elk jaar in augustus heel veel van deze lichtflitsjes te zien zijn, is te danken aan komeet Swift-Tuttle. Deze komeet heeft heel wat stof en puin in zijn baan achtergelaten en in augustus beweegt de aarde door de baan van deze komeet heen, waardoor de Perseïden-meteorenzwerm ontstaat.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant