Afbeelding
Foto:Anne van Gelder

Dode vissen in Oudegracht: buurtbewoners slaan alarm en de brandweer rukt uit

Natuur en Milieu

Na de hevige regenval van vrijdag drijven er zaterdag in de Oudegracht ineens veel dode vissen. Buurtbewoners hebben dit al vaker gezien en slaan alarm bij de gemeente en Waternet. Ook de brandweer rukt uit. 

“Dit probleem speelt al veel langer,” vertelt bezorgde buurtbewoonster Anne van Gelder. “Vissen zijn massaal aan het sterven aan het einde van de Oudegracht en er moet gewoon iets gebeuren.”

Officier van dienst Bevolkingszorg van veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek Carolien de Bruin is opgeroepen uit haar piketdienst. “Het is mogelijk dat er te weinig zuurstof in het water zit, doordat de doorvoer van het water onder het parkeerterrein op Achter Het Vosje niet goed is.” De Bruin heeft Waternet ingeschakeld om een zuurstofmeting te doen.

Staat van onderhoud

De uitgevoerde zuurstofmeting geeft aan dat het zuurstofgehalte in het water voldoende is. Wilco Vriezeman van Waternet noemt de situatie niet ongewoon. Hij vertelt dat vissterfte kan optreden na een plotselinge hevige regenbui waarbij riolen het water even niet meer aankunnen. “Er vindt dan een overstort van rioolwater op het oppervlaktewater plaats. Het rioolwater bevat organische stoffen en als die in sloten of grachten terechtkomen, wordt het water arm aan zuurstof en stikken de vissen.”

Vriezeman legt uit dat de staat van onderhoud van de Oudegracht mogelijk ook meespeelt bij de vissensterfte. “Het kan zijn dat de duiker die het water van de Oudegracht verbindt met de Vecht verstopt is. Ook ligt er mogelijk veel bagger op de bodem, waardoor het water te ondiep is. We gaan overleggen met de gemeente of hier onderhoud aan moet worden gedaan.” 

Brandweer spoelt duiker door

In overleg met Waternet heeft de officier van dienst De Bruin zaterdag de brandweer ingeschakeld. Deze is enkele tijd bezig geweest met het doorspoelen van de duiker. Het water in het doodlopende deel bij Achter Het Vosje begon tijdens het doorspoelen te stromen en direct verzamelden zich kleine scholen vissen.

Maandag vindt overleg plaats tussen Waternet en de gemeente over mogelijke vervolgstappen. Wat al wel duidelijk is, is dat de begroeiing in de Oudegracht moet worden teruggedrongen.

Er drijven zaterdag dode vissen in de Oudegracht. Foto: Anne van Gelder

De brandweer wordt ingeschakeld om de duiker die het water van de Oudegracht verbindt met de Vecht door te spoelen. Foto: Anne van Gelder

Met een brandweerslang wordt water door de duiker gespoten. Foto: Anne van Gelder

Veel begroeiing in de Oudegracht. Foto: Anne van Gelder 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant