Afbeelding

Het nut van relatietherapie

Advertorial

Worstelen jij en je partner met jullie gevoelens voor elkaar? Dan valt het woord relatietherapie mogelijk. Deze therapie probeert (kleine) barsten in jullie relatie te helen, waardoor een scheiding jullie mogelijk bespaard blijft. 

Niet iedereen is overtuigd van het nut van relatietherapie. Men beweert bijvoorbeeld vaak dat deze therapie een scheiding alleen maar uitstelt. Toch pakt de therapie in sommige gevallen wel goed uit. Twijfel jij om in therapie te gaan? Wij vertellen je hier wat het nut is van relatietherapie.

Wel of geen baat bij relatietherapie?

Door de jaren heen zijn er talloze onderzoeken gedaan naar het nut van relatietherapie. De resultaten van deze onderzoeken spreken elkaar vaak tegen. Hierdoor twijfelen mensen of de therapie nut heeft. Ondanks dat de resultaten elkaar tegenspreken, kan relatietherapie wel degelijk nut hebben.

Ruim driekwart van de onderzoeken toont namelijk aan dat relatietherapie nuttig is. De Amerikaan Andrew Christensen, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Californië, volgde in 2010 bijvoorbeeld 134 stellen met huwelijksproblemen die in relatietherapie waren. Twee derde van de onderzochte personen gaf na afloop aan dat de therapie een positief effect had op hun relatie.

Naast Christensen deden nog talloze mensen onderzoek naar het nut van relatietherapie. Zo ook de Amerikaanse hoogleraar psychologie Douglas Snyder. Hij vergeleek recente onderzoeken naar het nut van relatietherapie met elkaar. Op basis van zijn onderzoek concludeerde hij dat het met stellen die in therapie gaan een stuk beter afgaat dan stellen die dit niet doen.

Verschillende soorten relatietherapie

Net als bij andere therapiesoorten zijn er binnen de relatietherapie ook verschillende varianten. Het nut van de volgende drie stromingen binnen de relatietherapie zijn door de jaren heen uitvoerig onderzocht.

- Integrative Behavioral Couple Therapy
- Gottman-methode
- Emotionally Focused Therapy (EFT)

Welke stroming het beste is om een relatie te herstellen? Dat hangt helemaal van het probleem af. Het ene koppel heeft meer baat bij Integrative Behavioral Couple Therapy, terwijl de Gottman-methode beter werkt voor het andere stel. Op basis van zijn bevindingen kiest de therapeut de beste stroming. In de praktijk zien we vaak dat therapeuten invloeden uit verschillende stromingen gebruiken. Hierdoor is relatietherapie in veel gevallen nuttig.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant