Afbeelding

Koffie drinken uit herbruikbare beker of wegwerp?

Advertorial

Nederlanders drinken het liefst de gehele dag koffie. De meeste koffiedrinkers tikken iedere 24 uur gemakkelijk twee tot drie kopjes kopjes weg. Is het beter om uit een herbruikbare koffiebeker of wegwerp te drinken? Dit is met name afhankelijk van de manier waarop wij omgaan met een beker. Volgens Milieucentraal.nl is een jaar lang milieuvriendelijk koffie drinken vergelijkbaar met een autorit van 10 kilometer. Spoel je vaak een koffiemok af met warm water of gooi je de plastic bekertjes bij het restafval in plaats van deze te recyclen? In dat geval gaat de belasting van het milieu behoorlijk omhoog. Dan belast je het milieu in de mate die gelijk is aan een autorit van 45 tot 75 kilometer.

Zijn er verschillen tussen een mok of bekertjes?

Voor het produceren van een plastic bekertje zijn minder grondstoffen nodig dan een herbruikbare beker. Een koffiemok gaat echter honderden tot duizenden keren mee. Waarbij de impact verdeeld is. Toch blijkt de impact van wegwerp en herbruikbaar materiaal ongeveer even groot te zijn als je het optelt. Hoe je met een beker omgaat is dan ook wat er echt toe doet als het om duurzaamheid gaat.

Tips voor milieuvriendelijk koffie drinken

Om op een milieuvriendelijke manier koffie of thee te drinken. Raden wij je aan om de volgende tips te volgen:

. Gebruik een meeneembeker of koffiemok het liefst een aantal keer voor je deze afwast. Dit bespaart enorm op het verbruik van warm water. Iets dat het milieu behoorlijk belast. Wil je op een energiezuinige manier afwassen? Stop een beker of koffiemok in een energiezuinige afwasmachine. Dit kost minder energie dan met een handwas.

. Een kartonnen of plastic koffiebeker is prima om een aantal keer te gebruiken. Hiermee is het eenvoudiger om te besparen op de belasting van het milieu.

. Het materiaal van koffiebekers is in veel gevallen herbruikbaar. Raadpleeg de lokale afvalinzamelaar en ontdek op welke manier je het materiaal behoort aan te leveren. Vaak mogen er geen resten in de bekers achterblijven. De bekers moeten helemaal schoon zijn om het materiaal te kunnen recyclen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant