Open Monumentendag 2019, live muziek bij de molen.
Open Monumentendag 2019, live muziek bij de molen. Foto: WeesperNieuws

Dit kun je zaterdag allemaal doen tijdens Open Monumentendag

Cultureel

WEESP Ondanks de corona-maatregelen doet Weesp morgen ‘gewoon’ mee met Open Monumentendag. 

De negen deelnemende gebouwen zijn open voor bezichtiging, vaak aangevuld met activiteiten als rondleidingen, exposities en muziek. Daarbij gelden naast de bekende 1,5 meter afstand ook andere maatregelen zoals een maximum aantal bezoekers.

Stadhuis en Museum Weesp
Open van van 10.00 tot 17.00 uur, ook zondag. Dit weekend vijftig procent korting op de entreeprijs. In het stadhuis wordt de geschiedenis van dit monument verteld. In het museum is een tentoonstelling over het leven en werk van Jakop Slegt te zien. Er mogen maximaal twintig bezoekers gelijktijdig binnen zijn, de toiletten zijn dicht en er is een eenrichtingsroute.

Grote Kerk
De Grote Kerk aan de Nieuwstraat kan worden bezichtigd tussen 10.00 en 16.00 uur. Om 10.30 treedt een saxofoon-ensemble op. Om 13.00 en van 14.00 uur wordt het Bätz-orgel bespeeld. Mathieu Polak bespeelt - met tussenpozen - tussen 11.30 en 13.30 uur het carillon.

Van Houtenkerk
De Van Houtenkerk aan de Oudegracht is open van 10.00 tot 16.00 uur. De Historische Kring Weesp (HKW) organiseert hier samen met Stadsherstel Amsterdam de openstelling. Er zijn rondleidingen en er is een expositie met oude foto’s van Weesper kerken. Er mogen maximaal 25 bezoekers gelijktijdig in de kerk aanwezig zijn en voor elke rondleiding geldt een maximum van zes personen.

Synagoge
De synagoge aan de Nieuwstraat is van 10.00 tot 16.00 uur open voor bezichtiging. Er mogen maximaal achttien bezoekers gelijktijdig in het gebedshuis aanwezig zijn.

Zwembad
Ook het voormalige zwembad aan de Utrechtseweg (waar nu Roeivereniging Weesp zit) is open. Van 12.00 tot 16.00 uur worden er rondleidingen gegeven. Er mogen maximaal twintig bezoekers gelijktijdig aanwezig zijn en voor de rondleiding geldt een maximum van zes personen per groep.

Molen De Vriendschap
Molen de Vriendschap aan de Utrechtseweg is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven. Van 10.30 tot 11.30 uur is er bij mooi weer live muziek. Er mogen maximaal zes bezoekers gelijktijdig in de molen aanwezig zijn. Het toilet kan niet worden gebruikt.

Laurentiuskerk
De brouwerij en het proeflokaal van Wispe zijn zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur geopend. Zaterdag is van 11.00 tot 14.00 uur André Verheul aanwezig, de auteur van het boek ‘Van de kerk naar de kroeg’.

City of Wesopa
Theater de City of Wesopa is van 10.00 tot 16.00 uur open, waarbij tussen 12.00 en 16.00 uur elk uur een rondleiding wordt verzorgd. Per tijdslot kunnen vijftien personen mee. In de zaal is een klein programma met muziek.

Fort Uitermeer
Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur. Er zijn rondleidingen om 12.00, 13.00 en 14.00 uur. Er is een kleine expositie over de sluis en de keerkom. Verder exposeren twaalf kunstenaars hun werk.

N.B. het Fort aan de Ossenmarkt, de Maarten Lutherkerk en molen ‘t Haantje zijn dit jaar gesloten voor publiek en ook de paardentram rijdt komend weekend niet.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant