v.l.n.r.: Ria Bosman (POHS), Cindy Rooijakkers (assistente), Lotte Verbeek (assistente), Bart Schuurman (huisarts).
v.l.n.r.: Ria Bosman (POHS), Cindy Rooijakkers (assistente), Lotte Verbeek (assistente), Bart Schuurman (huisarts).
Intervieuw

Huisarts dr Schuurman wijzigt koers; tijd voor een nieuwe uitdaging.

Advertorial

Is de echograaf de stethoscoop van de toekomst?
12 jaar geleden alweer mochten Schuurman en Franke de praktijk van het echtpaar Bult overnemen. Deze artsen gaan in goede harmonie uiteen, maar blijven op hetzelfde adres werkzaam. Je kunt dit al aan de balie zien met twee aparte logo’s.

De tijd heeft niet stilgestaan; vooral op IT gebied is de praktijk sterk gemoderniseerd. De oude ratelende computer in de praktijk werd vervangen door een hoogwaardige server op afstand, praktijkondersteuners (somatiek en GGZ) deden hun intrede, verrichtingen zoals longfunctieonderzoek en Holter onderzoek werden ingevoerd en sinds kort is dr Schuurman gecertificeerd voor echografie en kunnen in de praktijk bijvoorbeeld echo’s van buikorganen verricht worden. Zo kunnen kwalen als nierstenen, galstenen of aandoeningen van de lever al in de huisartsenpraktijkgediagnosticeerd worden. Andere mogelijkheden zijn: opmeten van de aorta (buikslagader), controle ligging van spiraaltjes en diagnostiek van het thrombosebeen. Dokter Schuurman volgde de opleiding echografie in het Meander medisch centrum. Nog niet veel huisartsen kunnen deze diagnostiek leveren, hoewel hij in Weesp nu de tweede huisarts is die dit doet. Een nieuwe ontwikkeling bij huisartsenpraktijk Schuurman is de start van een SOA spreekuur. Op geregelde tijden zal dit spreekuur plaatsvinden. Schuurman voelt zich bevoorrecht omdat hij twee oer-Weespse doktersassistentes mag meenemen, namelijk Lotte Verbeek en Cindy Rooijakkers. Het is een groot voordeel als je assistentes de mensen van Weesp zo goed kennen, zij weten vaak wat er speelt en kunnen zich goed inleven in wat de mensen meemaken.

Wat vindt dr Schuurman van de huidige ontwikkelingen rond de corona epidemie?
‘Hoewel de regering het in den beginne goed heeft aangepakt, heb ik het gevoel dat we nu een beetje doorschieten. Hoewel er veel besmettingen zijn, blijft het aantal ziekenhuis en IC opnames sterk achter: de besmette mensen worden niet echt ziek’. Hij vreest dat de vergaande maatregelen ook maatschappelijke schade zullen toebrengen (werkeloosheid, faillissementen) die dan op zich weer gezondheidsschade geven. Ook vraagt hij zich af of we wel voldoende groepsimmuniteit opbouwen: door heel steriel met elkaar om te gaan, worden we minder aan andere virussen blootgesteld. Hebben we zometeen nog wel weerstand tegen de ‘gewone’ griep? De laatste keer dat hij zelf goed verkouden was is inmiddels wel 1,5 jaar geleden.

Hoe ziet dr Schuurman de toekomst van Weesp, zeker nu Weesp onder de gemeente Amsterdam gaat vallen?
‘Weesp zal nooit Amsterdam worden. Het is een gemeente met een volstrekt eigen karakter. Daarnaast zal Weesp in de toekomst sterk groeien. Met de bouw in de Bloemendalerpolder komen er meer dan 6000 mensen bij’. Dr. Schuurman is betrokken bij het opzetten van een nieuw gezondheidscentrum in deze wijk. Al in 2016 begon hij met een aantal collega’s met een dependence in de nieuwe wijk aan het Lijsbet Eelantplein.

Kan de echograaf de stethoscoop echt vervangen?
Hierover is dr Schuurman duidelijk. De echografie kan als aanvulling een belangrijke rol spelen, maar zal nooit het lichamelijk onderzoek als zodanig kunnen vervangen. Het verhaal van de patient, maar ook het lichamelijk onderzoek (bekijken, beluisteren, percuteren en voelen) zal nooit vervangen kunnen worden door elektronische apparaten.

NIEUW: Echografie spreekuur en SOA spreekuur !!!

Huisartsenpraktijk Schuurman
C.J. van Houtenlaan 1k 1381CN Weesp
tel. 0294-745067
schuurmanhuisarts.praktijkinfo.nl

info@schuurmanhuisarts.nl

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant